Obavijesti Pretražite Navigacija
Prijavit će policiji

HND osudio napade na prosvjedu: "Svu ljutnju, srdžbu i bijes usmjerili su prema novinarima"

Prosvjed ispred središnjice HDZ-a - 3
Prosvjed ispred središnjice HDZ-a - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Iz Hrvatskog novinarskog društva (HND) najoštrije su osudili verbalne i fizičke napade na kolegice i kolege koji su izvještavali sa skupa "Dajemo vam otkaz" inicijative "Slobodni zajedno" u Zagrebu te dodali da je napad na novinara napad na osobu u javnoj službi te će sve to prijaviti policiji.

Prosvjed je, zbog pljačke u Ini, bio usmjeren protiv vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a, a prosvjednici su tražili ostavku Vlade te raspisivanje prijevremenih izbora u roku od 90 dana i svih referenduma koju do sada nisu raspisani.

No, već na početku svu ljutnju, srdžbu i bijes, uz uobičajenu salvu uvreda posljednjih nekoliko godina, usmjerili su prema novinarima i novinarkama koji su sa skupa izvještavali.

"Prvo je verbalno napadnuta novinarka HTV-a i predsjednica Europske federacije novinara Maju Sever pa novinarka Večernjeg lista Božena Matijević, da bi novinarki TV kanala Vida Bojani Guberac jedan od prosvjednika, uz divljačko vrijeđanje, grubo odgurnuo ruku u kojoj je držala mikrofon. Verbalni izljevi mržnje prema novinarstvu i novinarskoj struci išli su toliko daleko da je jedan od prosvjednika izvrijeđao čak i našeg nedavno preminulog kolegu Vladimira Matijanića", istaknuli su iz HND-a.

Zabrinjavajuće je, kažu, da zanimanje novinara tako grubo omalovažavaju upravo oni koji prosvjedima traže slobodu javnog izražavanja i pravo na drugačije mišljenje, a kada im novinari i novinarke pruže priliku da objasne svoja stajališta, kreću u vrijeđanje i pogrdna etiketiranja. "I još bi nam zabrinjavali rad i slali nas u zatvore".

Pročitajte i ovo Policijska zapljena na prosvjedu Nož, bengalka, boce... FOTO Objavljeni detalji incidenta na prosvjedu: Pogledajte što je sve policija pronašla kod maloljetnika

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred središnjice HDZ-a - 7 "NE DIRAJ ME" VIDEO/FOTO Sukob prosvjednika i novinara: "Šta me snimaš?! Stavi mi kameru u usta"

Iz HND-a su podsjetili da je novinarstvo javno dobro i da je novinarska zadaća izvijestiti javnost o svemu što se događa u društvu, a takvi pritisci, kako su naglasili, otežavaju rad na terenu.

"Svaki napad na novinarke i novinare, bio verbalni ili fizički, napad je na osobe koje obavljaju poslove od javnog interesa ili su u javnoj službi te ćemo o posljednjem slučaju obavijestiti policiju i pravosuđe", izvijestili su iz HND-a.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene