Obavijesti Pretražite Navigacija
Dalmatiner na zlatnicima

Napravljen zlatni i srebrni kovani novac s motivima jedne od najprepoznatljivjih hrvatskihi pasmina

Dalmatinski pas
Dalmatinski pas Foto: Getty Images
Hrvatska narodna banka izdala je zlatni i srebrni kovani novac s motivima jedne od najprepoznatljivih hrvatskih pasmina u zemlji, ali i svijetu.

Hrvatska narodna banka izdala je zlatni i srebrni kovani novac "Dalmatinski pas" s prigodnim motivima dalmatinskog psa, jedne od prepoznatljivih pasmina u Hrvatskoj i svijetu, priopćili su u utorak iz HNB-a.

Pročitajte i ovo Konferencija Dan hrvatskih financijskih institucija - 1 BEZ OPTIMIZMA Guverner HNB-a o cijenama: "Inflacija ubrzano usporava, ali njezino će smanjivanje potrajati" Boris Vujčić podrška tržišta rada Guverner HNB-a upozorio: "I plaće postaju generator inflacije, borba još nije gotova"

Autor idejnog i likovnog rješenja zlatnika i srebrnjaka je sveučilišni prvostupnik kiparstva Nikola Vudrag, a kovani je novac izrađen u Hrvatskoj kovnici novca.

Zlatnik od 1000 kuna izdaje se u količini ne većoj od 999 komada, a zlatnik od 50 kuna u količini od 5000 komada. Srebrnjak od 10 kuna izdaje se u količini ne većoj od 15.000 komada.

Prodaju navedenih zlatnika i srebrnjaka obavljat će Hrvatska kovnica novca, a očekuje se inicijalna prodajna cijena oko 13.000,00 kuna bez PDV-a za zlatnik od 1000 kuna, a oko 900,00 kuna bez PDV-a za zlatnik od 50 kuna. Inicijalna prodajna cijena za srebrnjak od 10 kuna iznosit će oko 320,00 kuna bez PDV-a.

Konačna prodajna cijena zlatnika i srebrnjaka ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene