Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HKV: Krađa Mihanovićeva spomenika je naručena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) danas je zatražilo od Ministarstva unutarnjih poslova puni angažman na pronalaženju osoba i njihovih nalogodavaca, koji su u Gatima ukrali spomenik autoru hrvatske himen, Antunu Mihanoviću, i teško oštetili kameni križ.

- Zahtijevamo također žurnu reakciju Ministarstva kulture, budući da se radi o prvorazrednom djelu velikoga hrvatskog kipara Kuzme Kovačića, navodi se u priopćenju koje je potpisao Hrvoje Hitrec, predsjednik HKV-a, nevladine udruge koja okuplja intelektualce i javne djelatnike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dovršeno krimimalnističko istraživanje Uhićeni 27-godišnjak koji je urinirao po spomeniku Miljenku Smoji, otkrio bizaran razlog tog suludog postupka Vandalizirani spomenik Miljenku Smoji - 19 sramotan čin na matejuški Spomenik Miljenku Smoji opet na meti huligana! "Ovo je urin, redikule"

Po njegovim riječima HKV se protivi očitim pokušajima da se tom zločinu nad hrvatskom umjetnošću daju isključivo konotacije banalnoga koristoljublja.

- Držimo da se radi o smišljenom i dobro organiziranom činu, čiji je uspjeh omogućila i zakašnjela reakcija policije, ističe se.

Hrvatsko kulturno vijeće smatra da je takav kulturocid u mirnodopskim uvjetima moguć "jedino u državi koja se nemarno odnosi prema svojim simbolima, koja svjesno zatvara oči pred protuhrvatskim djelovanjem, u državi koja danomice rasprodaje svoj ugled, svoju povijest i svoju zemlju, stvarajući od Hrvatske veliko samoposluživanje, što su počinitelji pravilno shvatili".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene