Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Predizboran zakon koji štiti Šeksa!'

HHO traži povlačenje prijedloga zakona o ništetnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U HHO-u ocjenjuju da je riječ o zakonu koji služi jedino u predizborne svrhe ali i u svrhu zaštite Vladimira Šeksa.

U Hrvatskom helsinškom odboru smatraju da bi 'zakon o ništetnosti', za kojega drže da je štetan za Hrvatsku, u skladu s Ustavom, morao biti usvojen kao organski zakon jer zadire u problematiku ljudskih prava, pa bi za njega moralo glasati najmanje 75 zastupnika. Također smatraju da su hrvatski glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević s pravom ocijenili da prijedlog Zakona narušava njihovu dosadašnju 'odličnu' suradnju.

'Usvajanjem predloženog Zakona, de facto bi se proglasila abolicija za počinjene ratne zločine, budući bi automatski i srbijanska strana, vodeći se načelom reciprociteta, morala obustaviti postupke za osobe koje su se od hrvatskog i bosanskog progona sklonile u Srbiju', priopćio je HHO.Tako bi uz ostale, navode, van dosega pravde ostali general Aleksandar Vasiljević, šef kontraobavještajne službe JNA i njegov zamjenik, potpukovnik Miroslav Živanović koji se nalaze u Srbiji i protiv kojih je DORH pokrenuo kazneni postupak za ratne zločine.

U HHO-u navode da bez obzira na trenutno stanje u političkim odnosima Hrvatske i Srbije, srbijansko tužiteljstvo i dalje postupa po zamolnicama od strane DORH-a u predmetima koji se vode u Hrvatskoj i obrnuto. 'Nadamo se da zakon popularno nazvan 'Lex-Šeks' neće obustaviti ovu suradnju', kažu u HHO-u. Podsjećaju da je prepuštanje predmeta osumnjičenih za ratne zločine od strane Srbije rezultat sporazuma između vlada Srbije i Hrvatske, postignutog lani u veljači u Zagrebu, što je nastavak realizacije ranijeg sporazuma iz 2006. u kojemu su utvrđeni kriteriji za prepuštanje predmeta u suđenjima za ratne zločine.

DORH je dostavio dokaze za 29 predmeta s ukupno 53 osobe koje se sumnjiči za ratne zločine koje su u Hrvatskoj počinili srbijanski ili hrvatski državljani koji su se sklonili u Srbiju, temeljem čega je u Srbiji podignuto 20 optužnica, od čega je trinaest osoba već osuđeno, podsjećaju u HHO-u. Po podacima te nevladine udruge, obustavljeno je 90 posto od 700 predmeta koliko je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine preuzelo od bivšeg vojnog tužiteljstva. Velik dio je postao ništetan zbog zakona o oprostu, dok je zbog ratnog zločina preostao još samo slučaj Šeks i drugi te još jednog predmeta 'trojice marginalnih počinitelja', tvrde u HHO-u. (Hina)

Pročitajte i ovo Vladimir Šeks Stabilno je Vladimir Šeks operiran, DNEVNIK.hr doznaje detalje Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene