Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema nedavno objavljenim podacima, turizmu nedostaje oko 2700 radnika unatoč tome što su 171.044 osobe nezaposlene, što je još jedno upozorenje za pronalaženje rješenja gorućeg problema nedostatka radne snage.


Predsjednik HGK, Luka Burilović izjavio je kako je za rješenje tog problema HGK predložio uvođenje fleksibilnijeg modela određivanja kvota za zapošljavanje stranaca koji bi omogućio poslodavcima odobravanje zapošljavanja stranaca „po potrebi“.

Vezani članci Turisti, ilustracija - 4 Jeftinije u hotele, restorane, muzeje, na Plitvička jezera: HTZ ima novi mamac za domaće turiste, a mi smo provjerili gdje je CRO kartica Skuplje nautičke pristojbe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nautičke pristojbe skuplje i do 860 posto: "Štete bi mogle biti milijunske, odbijamo bogate goste"

Po uzoru na takozvani 'Slovenski model', to znači da bi se zapošljavanje stranog radnika odobrilo u situaciji kada se dokaže da na hrvatskom tržištu nema raspoložive radne snage.

Burilović je osim toga naglasio kako je turizam naša najvažnija gospodarska grana koja čini gotovo petinu ukupnog hrvatskog BDP-a i u kojoj je zaposleno 6 – 7 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. Posljednjih godina zabilježen je porast turističkih noćenja i prihoda od turizma.

Smatra se da je na povećanje noćenja i turističkog prihoda djelomično utjecala i povoljnija gospodarska situacija u EU, koja je najznačajnije tržište za Hrvatsku pošto od ukupnih noćenja stranih turista, turisti s tržišta EU ostvaruju gotovo 90 posto noćenja.

HGK se zalaže za još nekoliko kratkoročnih prijedloga i mjera kao što su zakonsko omogućavanje rada maloljetnika i nakon 20 sati te rad umirovljenika bez gubitka prava na mirovinu.

Zajedno s HUP-om i UPUHH-om, HGK je upozoravao da samo povećanje kvota neće biti rješenje problema radne snage u turizmu jer se prema aktualnoj Odluci za djelatnost turizma i ugostiteljstva na radnim mjestima konobar, kuhar i spremačica, koja su najdeficitarnija, svejedno neće moći zapošljavati stranci državljani.

„Za daljnji razvoj turizma i hrvatskoga gospodarstva potrebno je liberalizirati sustav za zapošljavanje stranaca koji će biti prilagođen potrebama tržišta umjesto dosadašnjeg sustava u kojem se jednom godišnje procjenjuju potrebe za stranom radnom snagom,“ poručuju iz HGK-a.