Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HDZ-ovi pregovarači, na čelu s predsjednikom stranke Ivom Sanaderom, nastavili su danas pregovore o formiranju nove Vlade sa zastupnicima nacionalnih manjina no još nije


postignut dogovor oko tzv. pozitivne diskriminacije.

Vezani članci Damir Vanđelić Vanđelić potvrdio da s HDZ-om pregovara o utrci za Zagreb: "Ja mislim da imam šanse na mnogim izborima" Slika nije dostupna Pupovac: 'Odbora u Saboru ima, poslova u Saboru ima, pa će biti i za mene'

Sanader je nakon sastanka sa zastupnicima manjina u Saboru izvijestio da će se pregovori u istom sastavu nastaviti i sutra, te da će dvije strane pokušati pronaći najbolje rješenje oko pozitivne diskriminacije.

Naglasio je da to pitanje nije postavljeno kao nužan preduvjet za potpisivanje sporazuma, ali da je riječ o važnom političkom pitanju te da pregovori zbog toga traju nešto dulje.

Potpisivanje Sporazuma s koalicijom HSS-HSLS Sanader očekuje u ponedjeljak.

"Imamo još nekoliko dana za fino usavršavanje teksta sporazuma, ali i za odluke o novom sastavu Vlade, dakle o rasporedu ministarskih i drugih dužnosti po koalicijskim stranama", rekao je Sanader.

Uz Sanadera, sa zastupnicima manjina koji još nisu potpisali sporazum o novoj Vladi razgovarali su Sanaderova zamjenica Jadranka Kosor, glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak i član Predsjedništva stranke Vladimir Šeks.

S druge strane pregovaračkog stola bili su zastupnici talijanske i češke nacionalne manjine Furio Radin i Zdenka Čuhlin te SDS-ovac Milorad Pupovac.

Na novinarsko pitanje boje li se da će fotelje u novoj Vladi već biti podijeljene dok manjinci potpišu sporazum, Pupovac je odgovorio niječno.

"Nemamo tu vrstu strahova. Kad bismo se toga bojali, ponašali bismo se drugačije. Jedino nas je strah da pogriješimo i da ne doprinesemo formiranju stabilne Vlade", rekao je Pupovac.

Sanader je dodao da nije riječ o foteljama nego o visoko odgovornim dužnostima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, te da će HDZ, nakon što dovrši sporazum s koalicijom HSS-HSLS, o tome dalje razgovarati i s manjinama.