Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mora proći još dva tijela

Predsjedništvo HDZ-a izbrusilo prijedlog novog statuta, evo koje novosti donosi

Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr)
Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Ivo Stier (Foto: Pixell) Davor Ivo Stier (Foto: Pixell) Foto: Pixell Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Održan je sastanak predsjedništva HDZ-a na kojem se razgovaralo o aktualnim pitanjima dok je glavna tema bila stranački statut.

Ispred središnjice HDZ-a u Dnevniku Nove TV javila se reporterka Barbara Štrbac.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu"

"Konačni prijedlog statuta je gotov, mora proći još dva stranačka tijela, ali na Predsjedništvu je prošao. Ono što je novo da će se i predsjednik i zamjenik i potpredsjednici birati izravno po principu jedan član, jedan glas.

Broj potpredsjednika smanjit će se sa 6 na 4 te će se ograničiti broj mandata koje mogu imati čelnici HDZ-a na lokalnim razinama. U gradskim i županijskim organizacijama nitko neće moći biti na funkciji dulje od 4 mandata.

Uvodi se mogućnost unutarstranačkog referenudma, a o tome hoće li se on održati odlučit će  Predsjedništvo. Uvodi se i novo tijelo  - Nacionalni odbor, koje će odlučivati o listama i koalicijama.

Svi članovi za koje se posumnja da su uključeni u neko kazneno djelo ili se protiv njih pokrene istraga, možda bi mogli biti supsendirani do završetka postupka. Sve novosti još mora potrvrditi Središnji odbor te delegati na Općem saboru 26. svibnja", izvijestila je Štrbac.

Statut se brusi već mjesecima

Najvažniji stranački dokument u HDZ-u bruse već mjesecima. Dosadašnji je izrađen još 2000. godine i mijenjao se i dorađivao u nekoliko navrata pa je HDZ s Andrejem Plenkovićem na čelu odlučio da je krajnje vrijeme za novi.

Nacrt je povjerio svojemu bliskom suradniku Karlu Ressleru, a sam statut bi, kako kažu, trebao biti moderan i demokratičan. Uvodi se mogućnost unutarstranačkog referenduma, ali ne za sva pitanja.

Referendum bi odobravala većina u predsjedništvu. Novost je i što bi HDZ-ovci protiv kojih se otvori istraga zbog sumnji u kazneno djelo mogli biti bi pod suspenzijom do okončanja postupka. O listama i koalicijama ubuduće bi zadnju riječ trebalo dati jedinstveno novo tijelo - Nacionalni odbor.

"Statut je danas rasprava o radnoj verziji, a nakon toga ćemo vidjeti", rekao je Milijan Brkić.

Novinari su tražili komentare neslužbene informacije da je, nakon današnjih konzultacija premijera i ministrice vanjskih poslova i jušerašnjeg susreta premijera s predsjednicom Republike u Okučanima, odlučeno da Hrvatska neće ići u daljnje zaoštravanje odnosa sa Srbijom nakon što je ministar obrane Damir Krstičević proglašen nepoželjnom osobom u Srbiji, tako da, javljaju mediji, nema povlačenja hrvatskog veleposlanika iz Beograda.

"Već jednom trebamo prestati s tim "napucavanjem iz vlastitog dvorišta prema našim susjedima" i početi se baviti ozbiljnim problemima i razmišljati što je najbolje za Hrvatsku i hrvatski narod", rekao je Brkić.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ponovio je da je on fokusiran na svoj posao razvoja i jačanja pobjedničke hrvatske vojske. "Fokusiran sam na razvoj i jačanje pobjedničke hrvatske vojske. To je moja odgovornost i to radim", odgovrio je novinarima Krstičević.

Kako javlja reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac,  član radne skupine za izradu novoga statuta Davor Ivo Stier, koji od ratifikacije Istanbulske konvencije nije u najboljim odnosima s predsjednikom stranke,  želi izbor „jedan član jedan glas" na svim razinama u stranci pa samim time i još veći utjecaj članstva na odluke.

Predsjednik kluba saborskih zastupnika HDZ-a Branko Bačić potvrdno je odgovorio na novinarski upit ostaje li politički tajnik Davor Ivo Stier na svojoj funkciji. "Ostaje, nema rasprave na Predsjedništvu o njegovu položaju," rekao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene