Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnici HDSSB-a Vladimir Šišljagić, Ivan Drmić i Boro Grubišić ustrajali su danas u tvrdnji da arbitražni sporazum sa Slovenijom znači izdaju nacionalnih interesa, a premijerku Jadranku Kosor su pozvali da zbog toga da ostavku.


'Premijerki Kosor najpametnije bi bilo da se mane ovog posla jer mu nije dorasla kao ni većina ministara. Neka podnese ostavku kako bi se raspisali parlamentarni izbori i izabrala vlada koja ima legitimitet za povlačenje ozbiljnih poteza', izjavio je Vladimir Šišljagić na konferenciji za novinare u Saboru. HDSSB-ovci vjeruju da je sporazum loš te da je rezultat ucjene, a Hrvatsku je, kako su rekli, 'moguće ucijeniti zbog narasle korupcije i izostanka reformi'.

Vezani članci Mario Zovak Šok u KBC-u Sestre milosrdnice - Zovak podnio ostavku na mjesto ravnatelja: "Svjedoci smo kriznih situacija koje KBC prolazi..." Miro Cerar (Foto: AFP) Pravi razlog Cerarove ostavke možda je arbitraža s Hrvatskom

Premijerka kaže da je taj sporazum domoljubna odluka. U čemu? U tomu što imamo ministre umiješane u korupcijske afere, koji ne mogu biti nikakvi pregovarači jer ih nije teško ucijeniti', rekao je Šišljagić, tvrdeći kako su zastupnici dovedeni u situaciju u kojoj im se kaže da moraju prihvatiti sporazum ili Hrvatska neće u EU. Izjavu premijerke Kosor da 'neće dopustiti da se one koji pregovaraju u nacionalnom interesu zove izdajnicima, a one koji su osuđeni za ratni zločin narodnim herojima' HDSSB-ovci tumače kao pritisak na pravosuđe. Ističu kako je više nego očito da je premijerka mislila na Branimira Glavaša, koji je nepravomoćno osuđen za ratne zločine u Osijeku 1991. 'Premijerka vrši pritisak na Vrhovni sud u vrijeme kad treba odlučiti o žalbi Branimira Glavaša. Jadranka Kosor i HDZ i dalje svim silama pokušavaju vršiti pritisak na pravosuđe', ustvrdio je Ivan Drmić i ponovio da je proces protiv Glavaša politički montiran, da mu je učinjena nepravda te da je odluku da ga se skloni u BiH donijela stranka koja će, dodao je, i dalje stajati iza njega.

Boro Grubišić je pak podsjetio da će se arbitražni sporazum uskoro nepromijenjen vratiti Saboru na ratifikaciju, a tada će, dodao je, na oporbi biti da sruši za Hrvatsku poguban dokument. 'Kad već HDZ nema svijesti o nacionalnim interesima, a sporazum je nemoguće ratificirati bez dvotrećinske većine, onda tu ključnu ulogu igra SDP', upozorio je Grubišić. (Hina)