Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREVENCIJA JE KLJUČNA

Može se dogoditi svakome od nas, a drugi je uzrok smrti kod djece: ''Tužno je što smo ovu sezonu započeli s čak četiri žrtve...''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 osoba, a utapanje je, nakon prometnih nesreća, drugi vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, upozorava Hrvatski Crveni križ, koji će 24. i 25. srpnja drugi put obilježiti Svjetski dan prevencije utapanja.

Crveni križ ima najveću bazu osposobljenih spasioca u Republici Hrvatskoj. Njihova iskustva pokazuju da do utapanja najčešće dolazi zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djecu u vodu bez nadzora.

"Tužno je što smo ovu ljetnu sezonu započeli s čak četiri žrtve utapanja. Ove je godine slogan da svatko od nas može učiniti barem jednu stvar kako bi spriječio utapanje i to je istina. Svi mi možemo i moramo paziti i na sebe i na druge", ističe voditeljica Spasilačke službe Hrvatskog Crvenog križa Silvana Radovanović.

Ilustracija Ilustracija - 3 (Foto: Getty Images)

Na svjetskoj razini dnevno se utopi 650 osoba, odnosno 26 ljudi svakih sat vremena. Svjetski dan prevencije utapanja obilježit će se u nedjelju, 24. srpnja, od 10 sati na plaži Kolovare u Zadru, gdje će biti organizirane spasilačke radionice za djecu, radionice prve pomoći te pokazna vježba spašavanja utopljenika iz mora.

"Utapanje je javnozdravstveno pitanje koje pogađa sve zemlje i regije, ali malo o tome govorimo i upravo zato se i krenulo sa Svjetskim danom prevencije utapanja. Cilj je informirati i educirati ljude. Utapanje se možemo dogoditi svakome od nas", napominje Radovanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 SAVJETI I PREPORUKE Kupanje mnoge veseli, ali opreza nikad dosta: Roditelji pogotovo trebaju pripaziti na jednu stvar
Pročitajte i ovo Pružanje prve pomoći dobro je znati VIDEO Netko se u vašoj blizini opekao, krvari ili se guši? Ovako mu možete spasiti život

U ponedjeljak, 25.srpnja, prepoznatljivi objekti i građevine u devet gradova: Zagrebu, Rijeci, Vukovaru, Osijeku, Zadru, Puli, Splitu, Šibeniku i Varaždinu, bit će obojane plavom bojom kako bi se na taj način poslala poruka o važnosti prevencije utapanja, poručili su iz Crvenog križa.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene