Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dobro je znati

VIDEO Netko se u vašoj blizini opekao, krvari ili se guši? Ovako mu možete spasiti život

Uoči niza toplinskih valova koji nas očekuju ovoga ljeta u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem donosimo kratki vodič za pružanje prve pomoći.

Kalendarsko ljeto počelo je u utorak, a s njim su stigle i visoke temperature zraka. Zbog promjene vremena, ali i niza drugih faktora učestala je potreba za pružanjem prve pomoći unesrećenim osobama. Bilo da se radi o opeklinama, krvarenju, nesvjestici ili čemu drugom, pravilno pružena prva pomoć do dolaska stručne medicinske pomoći može spasiti nečiji život.

Uoči niza toplinskih valova koji nas očekuju ovoga ljeta donosimo kratki vodič za pružanje prve pomoći. Potpredsjednik Mladih Hrvatskog Crvenog križa i dugogodišnji volonter Filip Glavač pojasnio je za DNEVNIK.hr kako prilikom pružanja prve pomoći moramo voditi brigu o sigurnosti unesrećene osobe, ali i o vlastitoj sigurnosti.

"Ukoliko pristup nije siguran, bilo da se radi o požaru ili prometnoj nesreći, prvo ćemo pozvati žurne službe, a tek onda pristupiti samom mjestu nesreće. Uvijek ćemo prvo pomoći osobama koje su životno ugrožene jer ako ne pružimo prvu pomoć pravovremeno, može doći do smrtnog ishoda", pojasnio je Glavač.

Ljetne vrućine

Za vrijeme visokih ljetnih temperatura bitno je spriječiti bilo kakav nepoželjni događaj. No, ako se nešto takvo ipak dogodi, u nastavku pogledajte kako pravilno postupiti.

Opekline 

Djelovanjem visokih temperatura nastaju ozljede koje nazivamo opeklinama. Postoje površinske, srednje duboke i duboke opekline, a kako pravilno pružiti prvu pomoć ako do njih dođe, pojasnio je potpredsjednik Mladih Hrvatskog Crvenog križa Filip Glavač.

Moždani i srčani udar

Prvoga dana ljeta, 21. lipnja, obilježen je Hrvatski dan moždanog udara. Od te bolesti u Hrvatskoj godišnje premine oko 7500 ljudi, a stručnjaci prognoziraju da će se broj oboljelih tijekom idućih dvadesetak godina povećati za 34 posto.

Filip Glavač pojasnio nam je razlike u simptomima moždanog i srčanog udara, kao i postupak pružanja prve pomoći u takvim situacijama.

Bočni položaj

Kada osoba izgubi svijest, ali diše normalno, potrebno ju je staviti u tzv. bočni položaj. Kako to pravilno izvesti, pojasnio nam je Glavač iz Hrvatskog Crvenog križa.

Oživljavanje

Kada je osoba bez svijesti i ne diše normalno, vrlo je vjerojatno da će nastupiti ili je nastupio zastoj u radu srca. Tada pristupamo postupku oživljavanja, a Filip Glavač nam je pojasnio kako ga pravilno izvesti.

Heimlichov zahvat - prva pomoć kod gušenja

Ako neko strano tijelo zapne u grlu, može doći do začepljenja dišnog puta. Postoje djelomično i potpuno začepljenje dišnog puta, a u nastavku pogledajte kako pravilno pružiti prvu pomoć u takvim slučajevima.

No, postupak je nešto drugačiji kada je u pitanju dojenčad. U takvim je slučajevima bitno ostati smiren, ne hvatati dijete za noge, ne okretati ga naglavačke i tresti.

Krvarenje

Krvarenje najčešće nastaje kao posljedica ozljeda, no uzrok može biti i puknuće krvne žile. Filip Glavač pojasnio nam je kako zaustaviti jako vanjsko krvarenje korištenjem kompresivnog zavoja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene