Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRODUŽENI VIKEND

HAK upozorava: Evo što vas čeka ovaj vikend na cestama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstojećeg vikenda očekuje se pojačan promet i zbog toga što će ga mnogi spojiti s blagdanom Velike Gospe koji pada u utorak i iskoristiti ga za odlazak na kraći odmor. Hrvatski autoklub upozorava i na povećan promet uz marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu, u Aljmašu i Mariji Bistrici.

Hrvatski autoklub upozorava da bi ovoga vikenda promet mogao biti i dodatno pojačan zbog toga što blagdan Velike Gospe pada u utorak. Kako je spajanje neradnih dana s vikendima čest sport u Hrvatskoj, gužva na cestama prema moru ovog vikenda mogla bi biti i veća od uobičajenih za drugi vikend u kolovozu.

Pročitajte i ovo Gužve na cestama - 1 Gužve na čvorovima Stiže udarni turistički vikend, iz HAK-a imaju savjet za sve vozače i poručuju: "Očekuje se pojačan promet od ranih jutarnjih sati" Gužve na cestama Stanje na cestama Gužve na putu prema moru teško je izbjeći: HAK savjetuje kad je najbolje krenuti na put

HAK upozorava i da će zbog činjenice da će vjernici iz Hrvatske pohoditi marijanska svetišta u Sinju, Krasnom, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici pa očekuju pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. "Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati", poručuju iz HAK-a.

Pojačan promet prema moru očekuje se već u petak, kad će dio građana nakon završetka radnog vremena krenuti kako bi izbjegli subotnje gužve.

"Ove nas subote, 12. kolovoza, očekuje podjednak broj vozila u oba smjera, prema moru i prema unutrašnjosti, a vozit će se kao i prethodnih subota uz česte gužve i zastoje. Mnogo vozila naći će se na naplati Lučko na autocesti A1/A6 gdje će biti najduže kolone u oba smjera, na ulasku u smjeru mora od 6 do 13 sati, a na izlasku prema Zagrebu od 10 do 18 sati", predviđaju u HAK-u.

Značajne gužve tijekom cijelog dana bit će također na A1 između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2 u oba smjera, na A2 u smjeru graničnog prijelaza Macelj, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke i prema i prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, na A3 u smjeru Bregane, na A4 prema Mađarskoj, duž Jadranske magistrale u blizini turističkih središta, na Krčkom mostu te na trajektnim pristaništima u Zadru i Splitu.

Posebno gust promet očekuje se na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Macelj, Rupa, Kaštel i Plovanija), Srbijom (Tovarnik i Bajakovo) te Bosnom i Hercegovinom (Slavonski Brod, Stara Gradiška, Maljevac, Ličko Petrovo Selo).

HAK očekuje gužve i na naplatnoj postaji Trakošćan (A2 Zagreb –Macelj) tijekom subotnjeg poslijepodneva koje bi mogle potrajati do večernjih sati.

Gužve i u nedjelju

U nedjelju, 13. kolovoza i ponedjeljak, 14. kolovoza pojačan promet bit će cijeli dan na svim cestovnim pravcima prema unutrašnjosti. Gužve se očekuju ponovno na Lučkom (izlazak s autoceste A1/A6), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb –Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb – Goričan, te na A3 Bregana – Lipovac (naplata Zagreb – istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1 umjesto Lučkog koristi naplatna postaja Demerje gdje se osim ENC-om cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

U utorak, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, tijekom noći i jutra HAK očekuje veliki broj hodočasnika pješaka koji će se uputiti prema marijanskim svetištima u Hrvatskoj u kojima tijekom dana očekuju gužve i pojačan promet. Hodočasnicima savjetuju da na sebi imaju reflektirajuće prsluke i slično kako bi ih vozači što lakše mogli uočiti.

U popodnevnim satima gustog prometa bit će ponovno na većini glavnih cestovnih pravaca, osobito u smjeru unutrašnjosti. Čekanja će ponovno biti na autocesti A1/A6 na naplati Lučko na izlasku prema Zagrebu, na autocesti A2 Zagreb – Macelj na naplati Trakošćan, prema graničnom prijelazu Macelj.

Zabrana za teretna vozila

Tijekom vikenda, ali i zbog blagdana Velike Gospe, zabrane za teretna motorna vozila iznad sedam i pol tona bit će:
• subota, 12. kolovoza – od 4 do 14 sati;
• nedjelja, 13. kolovoza – od 12 do 23 sata;
• ponedjeljak, 14. kolovoza – od 15 do 23 sata i
• utorak, 15. kolovoza – od 14 do 23 sata.

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković – Opuzen), DC21 (Kaštel – Kanfanar), DC66 (Pula – Labin – Opatija), DC23 (Žuta Lokva – Senj)... Tekst zabrane možete naći na internetskim stranicama HAK-a (http://www.hak.hr/info/korisne-informacije/zabrane-za-teretna-vozila/).

Podsjećamo vozače teretnih vozila da je još na snazi Odluka o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih automobila kroz RH iz 2008. godine, u kojoj je naveden popis i karta svih cesta kojima se dopušta odvijanje tranzitnog prometa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene