Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uživo za Dnevnik Nove TV

HAJDAŠ DONČIĆ O PRODAJI HAC-OVIH DIONICA 'Nitko Hrvatskoj neće mijenjati iznos cestarine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Cestarinu će određivati Vlada i operateri, a bez Hrvatske neće se moći učiniti ništa', rekao je o budućim cijenama cestarina.

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, koji nas je čekao u našem regionalnom centru u Splitu. Kakav odaziv se očekuje za kupnju dionica, kakav interes imaju mirovinski fondovi i građani i zašto bi oni kupovali dionice Hrvatskih autocesta, bila su pitanja za ministra.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati Slika nije dostupna Tijekom ljeta iste cijene Dobre vijesti za vozače! I ove godine bez sezonskog povećanja cestarina na autocestama HAC-a

'Prije svega to je za građane veća zarada nego da novac čuvaju u bankama, a Hrvatski mirovinski fondovi skrbe o našim mirovinama u budućnosti. Stopa prinosa svake godine bit će između 8 i 10 posto, što mirovinskim fondovima omogućuje pristojnu zaradu, a to osigurava i naše mirovine u budućnosti', rekao je Hajdaš Dončić.

Hajdaš Dončić najavljuje do kraja godine završetak IPO-a HAC-ONC-a

„Jamstva su vrlo jasna. Za 14 dana na Vladi će biti Zakon, gdje strogo piše da taj novac ide isključivo za razduživanje HAC-a i Autocesta Rijeka- Zagreb (ARZ), i tim novcem se automatski zatvaraju krediti HAC-a i ARZ-a, koji su danas preko 4 milijarde eura, i postoji velika opasnost da iduće godine to postane nemoguće.

Na ovaj način mi ne privatiziramo HAC, nego na duži period naplatu i održavanje, a država dobiva dodatnih 250 milijuna kuna kroz porez na dobit svake godine. HAC dobiva godišnje pola milijarde kuna', kaže ministar i smatra da je ovo „dobra kombinacija za Hrvatske mirovinske fondove, građane i državu koja smanjuje dug i deficit'.

BOLI GLAVA OD BROJKI Kako Vlada misli smanjiti kreditno zaduženje?

Najavio je i gradnju nove zračne luke u Splitu.

'Cestarinu će određivati Vlada i operateri, a bez Hrvatske neće se moći učiniti ništa', rekao je o budućim cijenama cestarina.

'Najvažnije je Ministarstvu da se sada udara po administraciji, a straha od bilo kakvih gubitaka prava koji su do sada postojali nema', kaže Hajdaš Dončić. Kaže i da cijela odluka nije protuustavna i da se ne boji da će svemu zaprijetiti Mijat Stanić.

Stanić napao Hajdaša Dončića: HAC treba osloboditi njegovih egzibicija

O rastu BDP-a: 'Po mojoj procjeni će BDP u 2. Kvartalu biti između 0,6 i 0,9 posto jer je došlo do novih investicija i građevinski sektor se konsolidirao', procjenjuje ministar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene