Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haški sud upoznat je s objavom fotografija iz lova u kojem je sudjelovao haški optuženik Mladen Markač, te Tajništvo Suda i Ured haškog tužiteljstva ispituju slučaj, doznaje se u Haagu.


"Mi to pitanje uzimamo ozbiljno", rekla je u telefonskom razgovoru iz Haaga predstavnica Haškog suda Magdalena Spalinska. 

Vezani članci Slika nije dostupna Ravnateljstvo policije potvrdilo da je Slavko Linić bio obrađivan i prisluškivan? Slika nije dostupna Pogledajte kako Nizozemac obrađuje balkanske hitove

Jedan portal objavio je u utorak fotografije s lova na divlje svinje na Bilogori na kojima se, uz ostale, nalaze Markač, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i predsjednik Hvidre i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić. 

Dokaže li se autentičnost fotografija, navodno snimljenih 22.
prosinca ove godine, ispostavilo bi se da je Markač prekršio pravila Haškoga suda, odnosno zabranu napuštanja mjesta prebivališta (Zagreb), što je bio jedan od uvjeta pod kojima je pušten da se brani sa slobode.

>> Fotografije iz lova snimljene prošle subote?

>> 'Markač je Božić proveo s obitelji, a ne u lovu'

>> Markač lovio veprove s Kirinom i možda prekršio haške uvjete 

>> 'Kirin ubija u ime Božića, umjesto da šalje poruku o nenasilju'

Njegov odvjetnik Goran Mikuličić rekao je da se njegov branjenik jutros javio nadležnoj policijskoj postaji i "stavio na
raspolaganje".

Mikuličić je ponovio da je Markač Božić proveo s obitelji u vlastitom domu, a na upit gdje je njegov branjenik bio na dan kada su navodno snimljene fotografije odgovorio je da ne zna.
"General Markač kazao je policajcima da je spreman sudjelovati u rasvjetljavanju slučaja, no policajci su odgovorili da oni za sada nisu dobili nikakav službeni nalog za provjerom autentičnosti fotografija", kazao je Mikuličić. No, dodao je kako je dobio neslužbenu informaciju da će Ministarstvo pravosuđa pokrenuti postupak utvrđivanja svih činjenica.

Glasnogovornica tog ministarstva Vesna Dovranić kazala je, pak, kako nema ništa za dodati jučerašnjoj izjavi pomoćnika ministrice pravosuđa i načelnika Uprave za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima Gordana Markotića. On je rekao da se najprije mora utvrditi vjerodostojnost fotografija, kada su nastale i u kojim okolnostima, te da će se tek tada moći govoriti o daljnjim službenim mjerama koje će se poduzeti.

Markotić je pritom kazao da će kontaktirati i Ured međunarodnoga kaznenog suda u Zagrebu i još se s njim dogovoriti o daljnjim koracima "jer s njim uvijek surađuju pa će i u ovom slučaju".

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec rekao je da policija još nije zaprimila nikakav nalog za provjerom fotografija te da se za sve daljnje informacije treba obratiti "Vladinom uredu za suradnju s Haškim sudom". Taj ured, inače, ne postoji već nekoliko godina, a njegove poslove preuzela je Uprava za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima pri Ministarstvu pravosuđa.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da taj sud u "slučaju Markač" najvjerojatnije neće imati nikakvu ulogu te da će mogući haški nalog za provjerom fotografije stići direktno na adresu Vlade, kao što je to bilo i u slučaju generala Ivana Čermaka. Čermak je, naime, krajem prošle i početkom ove godine u tri navrata viđen na javnim mjestima izvan mjesta prebivališta, a nakon što je tu
informaciju objavio tisak sudsko vijeće Haškog suda (ICTY) zatražilo je hitno očitovanje hrvatske Vlade i Čermakove obrane o tome poštuje li on u potpunosti uvjete pod kojima je pušten na privremenu slobodu.

Vlada se još nije očitovala o navodnom Markačevom lovu na divlje svinje, kao ni sudionik lova ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, prvi čovjek sustava koji bi trebao nadzirati poštuje li Markač haška pravila.