Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Ništa ne znam o tome. Moram vidjeti što je rečeno pa ako što budemo imali reći, reći ćemo', kazao je Vujčić.


Guverner HNB-a Boris Vujčić nije danas želio odgovoriti na kritike ministra financija Borisa Lalovca kako 'nije normalno da HNB ima veću dobit u 2013. godini od drugih banaka, a da proračun od toga nema nikakve koristi'.

Vezani članci Boris Vujčić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Guverner Vujčić: "Strah građana da će s uvođenjem eura porasti cijene je mit" Zgrada HNB-a (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Bankama koje naplaćuju podizanje novca na šalteru stižu upute od HNB-a: "Osigurajte pomoć starijima"

'Ništa ne znam o tome. Moram vidjeti što je rečeno pa ako što budemo imali reći, reći ćemo', kazao je Vujčić novinarima u Saboru, gdje je podnio izvješće HNB-a za 2013.

U završnom obraćanju zastupnicima, Vujčić je odbio kritike na sanaciju i prodaju banaka u drugoj polovici 90-ih, ocijenivši da je ona bila nužna kako bi se sačuvali depoziti građana i tvrtki.

'Mislim da je pitanje trebamo li imati državne ili privatne banke davno razriješeno. Godinama smo tvrdili da smo pogriješili, no pogledajte što se dogodilo s državnim bankama u Sloveniji i s jedinom značajnom državnom bankom u Hrvatskoj, koju smo morali dva puta dokapitalizirati, a morat ćemo i treći put', rekao je Vujčić.

Odbio je kritike da HNB nedovoljno čini na pokretanju gospodarstva, ističući da HNB ima jedino one instrumente koje mu je dao zakon koji je donio Sabor.

Guverner HNB-a: Banke ne mogu naplatiti svaki treći kredit

'Kažete da smo tehnokrati, jesmo, što bismo drugo bili. Mi nismo izabrani od naroda, imamo mandat samo za ono što ste nam vi dali u zadaću', kazao je.

Kao nezakonitu je odbacio i ideju da HNB otkupi javni dug i s državom ispregovara period poštede. 'Mi ne možemo financirati javni deficit, jer je takva odredba u zakonu koji ste vi donijeli, a donijeli ste ga zato što je povijest pokazala da je takvo rješenje loše', tumači guverner.

Ponovio je da porez na štednju, ako bude u okvirima u kakvim je najavljivan, neće prouzročiti velike promjene i prelijevanje depozita.

Na kritike da HNB nije dovoljno učinila kako bi građane zaštitila od rizika kredita u švicarskim francima, Vujčić je podsjetio da je 2005. za saborskom govornicom kao viceguverner upozorio na rizike takvih kredita.

'Nitko me nije podržao, dapače, rečeno je da Vujčić želi uskratiti građanima jeftine kredite i od buhe pravi slona. Onda je došao slon, ali sasvim sigurno mene ne treba pitati za to', poručio je Vujčić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook