Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skočile dionice

Od pršuta do čokolade: Grupa Pivac najavila veliko preuzimanje. "Menadžment ih smatra bijelim vitezovima"

Kraš, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Kraš, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Članice grupe Pivac (Foto: Dnevnik.hr) Članice grupe Pivac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Grubišić (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Grubišić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Podaci o Krašu (Foto: Dnevnik.hr) Podaci o Krašu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kraš, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Kraš, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Radnici u tvornici (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Vrijednost posla procjenjuje se na više od 300 milijuna kuna, a Krašu je već skočila vrijednost dionice. Stručnjaci smatraju da se radi o takozvanom prijateljskom preuzimanju.

Od pršuta do čokolade. Tim će se sloganom uskoro moći pohvaliti Mesna industrija braće Pivac ako uspješno završi najavljeno preuzimanje Kraša.

Pročitajte i ovo Domaćica Žele i redefiniciju pojma Jeste li "Domaćica i menadžerica" ili "Domaćica i pravnica"? Najnovija kampanja izazvala žestoke reakcije Slika nije dostupna Odgovarao na pitanja novinara Milanović komentirao situaciju u Ukrajini: "Povući ćemo sve do zadnjeg vojnika. Hrvatska se od toga mora maknuti kao od požara"

"Naši su daljnji planovi usmjereni na optimizaciju i podizanje kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa u Krašu te dodatno jačanje tog poduzeća na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom tržištu", kažu iz Pivca.

Vrijednost kupnje procjenjuje se barem na više od 300 milijuna kuna, a u posljednjih nekoliko dana vrijednost dionice Kraša već je porasla za dvadesetak posto. Pivac u preuzimanje Kraša želi zajedno s tvrtkom Kraš-Esop u kojem su udruženi mali dioničari, bivši i sadašnji radnici tvrtke. Iz samog Kraša su bez komentara. Ministar Horvat nada se dobroj gospodarskoj priči.

"Ono što ja želim i Pivcu i Krašu je da ima dobar menadžment jer to je preduvjet da i jedno i drugo trgovačjko društvo funkcionira dobro i da se u budućnosti krasimo odnosno dičimo i sa Pivcom i sa Krašem", kaže Darko Horvat, ministar gospodarstva.

U Grupi Pivac zasad su još karlovački PPK i čakovečka Vajda. Broje više od 2000 radnika, lani su imali 2,6 milijardi kuna prihoda, a dobit prije oporezivanja 78,7 milijuna kuna.

S druge strane Kraš Grupa ima više od 2600 zaposlenika. Prošle su godine ostvarili oko milijardu kuna prihoda, a dobit 51 milijun kuna.

Stručnjak za financije Andrej Grubišić smatra da Pivac ima višak novca od dobrog poslovanja pa kupuje kompaniju koju dobro poznaje i drži već više od 30 posto njezinih dionica.

"Mislim da su oni itekako svjesni svih prednosti i nedostataka Kraševog biznisa. Izrazito su bliski s određenim suvlasnicima Kraša uključujući i pojedine članove menadžmenta. Smatram da ih barem menadžment smatra takozvanim bijelim vitezovima odnosno dobrodošlim", kaže Grubišić.

Realizira li se ovaj posao - bit će to jedna od najvećih hrvatskih kompanija, s gotovo pet tisuća zaposlenika.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene