Vrijednost posla procjenjuje se na više od 300 milijuna kuna, a Krašu je već skočila vrijednost dionice. Stručnjaci smatraju da se radi o takozvanom prijateljskom preuzimanju.

Galerija


Od pršuta do čokolade. Tim će se sloganom uskoro moći pohvaliti Mesna industrija braće Pivac ako uspješno završi najavljeno preuzimanje Kraša.

Vezani članci Kraš, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Mali dioničari Kraša protiv "zajedničkog djelovanja" s tvrtkom Pivac Kraš, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Stigla službena potvrda: Srpski Kappa Star Limited kupio preko 5 posto glasačkih prava u Krašu

"Naši su daljnji planovi usmjereni na optimizaciju i podizanje kvalitete poslovanja i upravljačkih procesa u Krašu te dodatno jačanje tog poduzeća na domaćem, regionalnom, ali i svjetskom tržištu", kažu iz Pivca.

Vrijednost kupnje procjenjuje se barem na više od 300 milijuna kuna, a u posljednjih nekoliko dana vrijednost dionice Kraša već je porasla za dvadesetak posto. Pivac u preuzimanje Kraša želi zajedno s tvrtkom Kraš-Esop u kojem su udruženi mali dioničari, bivši i sadašnji radnici tvrtke. Iz samog Kraša su bez komentara. Ministar Horvat nada se dobroj gospodarskoj priči.

"Ono što ja želim i Pivcu i Krašu je da ima dobar menadžment jer to je preduvjet da i jedno i drugo trgovačjko društvo funkcionira dobro i da se u budućnosti krasimo odnosno dičimo i sa Pivcom i sa Krašem", kaže Darko Horvat, ministar gospodarstva.

U Grupi Pivac zasad su još karlovački PPK i čakovečka Vajda. Broje više od 2000 radnika, lani su imali 2,6 milijardi kuna prihoda, a dobit prije oporezivanja 78,7 milijuna kuna.

S druge strane Kraš Grupa ima više od 2600 zaposlenika. Prošle su godine ostvarili oko milijardu kuna prihoda, a dobit 51 milijun kuna.

Stručnjak za financije Andrej Grubišić smatra da Pivac ima višak novca od dobrog poslovanja pa kupuje kompaniju koju dobro poznaje i drži već više od 30 posto njezinih dionica.

"Mislim da su oni itekako svjesni svih prednosti i nedostataka Kraševog biznisa. Izrazito su bliski s određenim suvlasnicima Kraša uključujući i pojedine članove menadžmenta. Smatram da ih barem menadžment smatra takozvanim bijelim vitezovima odnosno dobrodošlim", kaže Grubišić.

Realizira li se ovaj posao - bit će to jedna od najvećih hrvatskih kompanija, s gotovo pet tisuća zaposlenika.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr