Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezona je stigla

Gripa će ove godine 'dohvatiti' 100.000 Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme je gripe, prehlada, crijevnih viroza. Većinu njih moguće je, savjetuju to liječnici, liječiti kod kuće, uz odmor i puno tekućine. Osim ako je riječ o malom djetetu, sve može proći i bez odlaska liječniku.

U ovo doba godine gužve u čekaonicama prije su pravilo nego iznimka. Iskusnoj mama Loredani simptomi prehlade i gripe nisu nepoznanica. Ona je sinove liječniku dovela zbog bronhitisa. Liječnici i sestre imaju pune ruke posla i zbog drugih virusnih bolesti. 'Ima streptokoknih upala ždrijela, ima vodenih kozica, ima nekih virusnih infekcija koje su praćene žestokim proljevima i povraćanjem i ima dosta jakih upala dišnih puteva', kaže doktor Jovančević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apel liječnika Ambulante u susjedstvu pune pacijenata: Djeca su posebno pogođena, pedijatri poslali važno upozorenje Bernard Kaić U punom zamahu Epidemiolozi zabrinuti zbog eksplozije novih slučajeva zaraze: "Tisuću više nego tjedan ranije"

Ponekad je teško odlučiti treba li otići liječniku ili ne. Osim ako je riječ o malom djetetu, viroze je, savjetuju liječnici, često moguće izliječiti kod kuće uz odmor i puno tekućine.

>> Stigla gripa u Hrvatsku!

Virusne bolesti ne liječe se antibioticima, osim u slučajevima mogućih komplikacija zbog prisutnosti bakterija. 'To je isključivo stvar liječnika koji će nakon pregleda odlučiti da li treba ili ne, a u pravilu treba mirovati, to jako zaboravimo, treba organizmu dati šansu da se prirodnim mehanizmima obrani od virusa', kaže dr. Jovančević.

Gripu su mnogi pokušali izbjeći cjepivom. Ove godine uzrokovat će je tri različita virusa. Virusi su svi već bili prisutni u našoj populaciji tako da je ipak jedan dio ljudi imun. Ipak, u Zavodu prognoziraju da će gripe ove godine biti dvostruko više nego lani. Preboljet će je, tvrde, stotinjak tisuća građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene