Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 700 izbjeglica napustilo je improvizirani kamp u Idomeniju, na grčko-makedonskoj granici, nakon incidenata tijekom vikenda i odlaze u prihvatne centre na sjeveru Grčke, objavili su policijski i humanitarni izvori.


"U ponedjeljak je sedam autobusa s 300 osoba krenulo iz Idomenija, gdje i dalje ostaje više od 11.000 osoba u teškim uvjetima, naveo je jedan policijski izvor.

Vezani članci Tisuće izbjeglica iz BiH preko Hrvatske žele do zapadne Europe (Foto: Dnevnik.hr) Migranti su opet na granicama Hrvatske: Hoće li se ponoviti 2016. godina i izbjeglička kriza? Migranti stoje u redu za hranu u prihvatilištu u Beogradu (Foto: AFP) Mještani sela u Vojvodini protjerali migrante "zbog straha i uništavanja obližnjih salaša"

Osam autobusa s oko 400 osoba krenulo je u utorak ujutro, a još četiri autobusa pripremalo se krenuti tijekom poslijepodneva.

Stotinjak osoba prebačeno je u kampove blizu Verie, prema nevladinoj udruzi "Oslobođenje kršćanske djece i jazida Iraka" (CYCI).

Sve više izbjeglica želi otići iz Idomenija, rekao je dužnosnik Visokog povjereništva za izbjeglice (HCR) tog kampa.

U nedjelju je više stotina migranata pokušalo prijeći granicu pa je makedonska policija upotrijebila suzavac i gumene metke. Organizacija Liječnici bez granica izvijestila je o 260 ozlijeđenih.

Grčka vlada je oštro kritizirala Makedoniju zbog uporabe sile, ali ta zemlja je zanijekala da je upotrijebila gumene metke.