Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić poručio je pred poslovnom zajednicom govoreći o vladinim planovima - kako bez reformi neće biti stabilizacije hrvatskog gospodarstva te najavio dodatne oštre reforme do kraja godine.


Da je ozbiljno, pokazuje i najava Vlade da se u proračunu reže do jučer nezamislivo.

Vezani članci Ilustracija Nova poskupljenja kucaju na vrata: Građani su već bljeđi od bijelih lista, a pogledajte kako to rade Francuzi Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Šefica HUP-a Gordana Deranja: "Iznenadila nas je mogućnost isplate 13. plaće. Nismo očekivali tako nagli skok"

'To su komponente koje su nedodirljive, to je onih 85 milijardi kuna u proračunu', najavio je Grčić misleći mirovinski i zdravstveni sustav te socijalnu skrb. 

Do jeseni potpredsjednik Grčić mora odrediti tko će i kako te pod kojim uvjetima u mirovinu, kako smanjiti broj zaposlenih u zdravstvu, ali i koliko nam treba bolnica. Tko i po kojim kriterijima ima pravo na socijalna prava. Svaka obitelj bit će obuhvaćena tim reformama u mandatu ove Vlade.

'Bilo koja Vlada, ovu situaciju koja je u Hrvatskoj, teško da bi mogla preokrenuti u jednom mandatu', kazao je Grčić te dodao kako su se neke stvari mogle pokrenuti, a nisu. 'Prije svega javna poduzeća koja kasne s restruktuiranjem, naglašavam kasne'.

Zoran Milanović će od sljedećeg tjedna s potpredsjednicima donositi konačne odluke o javnim tvrtkama. Rok - sve završiti za tri tjedna.

'Mi nemamo više vremena za čekanje. Oni moraju biti jasni - moraju ići ka restruktuiranju i racionalnizaciji s jedne strane i trazenju prostora za ulaganja', pojasnio je Grčić.

Vlada već ovog tjedna šalje na usvajanje i Zakon o financijskom poslovanju. U nekoliko mjeseci ubrzanim stečajevima čistilo bi se gospodarstvo i nelikvidnost.

'Oni koji nemaju tržišnu šansu nemaju izglede da se vrate u normalno poslovanje. Jasno je da će nestati. I oko toga ne treba raditi drame', smatra Grčić.

Poreznim popisom dužnika, ali i odgovaranjem imovinom u slučaju lošeg poslovanja Vlada želi uvesti red do srpnja.'Nema povlaštenih da porezna nekome kuca na vrata a drugima koji su zaštićeni ne', dodao je.

2012. izgleda kao godina ekonomskog čišćenja. A rezultati? 'Mi radimo sve da to bude vidljivo u drugoj polovici 2013. godine'.

Do tada, kaže Grčić, apeliraju na strpljenje, ali ništa više od toga.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju