Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljeni novi projekti

Veliki projekti za spas građevine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Već petu godinu za redom domaća građevina je u padu. Samo u posljednjih godinu dana posao je izgubilo više od sedam tisuća osoba u toj branši.

Predstavljen je jedan od najvećih investicijskih projekata, vrijedan milijardu i 600 milijuna kuna, koji bi trebao biti svojevrstan oporavak za brojne građevinske tvrtke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ukrao bager, tražio zlato U gradskom parku napravio kolibu s kaminom i trakom za trčanje, građani uznemireni: "To je tempirana bomba" Slika nije dostupna Predstavljena procedura Evo što morate ispuniti da država vaš projekt proglasi strateškim!

Svojedobno perjanica nacionalne ekonomije već je duže vrijeme na klimavim nogama. Građevinari muku muče sa pronalaskom poslova. 'Često ste prisiljeni izlaziti na terene, više ne možete na svom terenu odrađivati svoje poslove, jer nema novih projekata' rekao je Zdravko Beljak, građevinar.

U lipnju ove godine izdano je 413 odobrenja za gradnju, dok je, primjerice, u istom mjesecu 2008. godine taj broj iznosio 1595. I u ovoj godini broj izdanih odobrenja u odnosu na prošlu manji je za 30 posto.

Da je građevina u krizi, svjesni su i u ministarstvu graditeljstva. 'Oporavak graditeljstva traži velike projekte', rekao je Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva.

Upravo jedan takav, gradnja Trga pravde s čak četiri zgrade suda, pravosudnom akademijom i državnim odvjetništvima, predstavljen je u utorak. 'Potrošiti milijardu i 600 milijuna kuna u četiri godine je sigurno faktor koji se može mjeriti u stotinama i stotinama radnih mjesta koja će biti postojeća ili novo otvorena', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

>> Split: Pokreće se program društveno poticane stanogradnje

Najavljena izgradnja POS stanova također bi trebala oživjeti sektor građevine iz kojega je u godinu dana otišlo oko sedam tisuća radnika.

'Veliki je broj sudionika koji će ovdje ostvarivati svoj dohodak jesu li to projektanti, nadzornici, izvođači radova, kooperanti obrtnici. Znači na 156 milijuna će se naći oni koji će zarađivati,' rekao je Uhlir.

I dok su domaće investicije u padu, građevinari svoju priliku traže na europskom tržištu, koje iz mjeseca u mjesec bilježi rast.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene