Obavijesti Video Pretražite Navigacija
učestala pojava

Kako stati na kraj klima-uređajima koji narušavaju izgled starih gradskih jezgri? Ovaj grad ima rješenje

Gradovi zajedno s ministarstvom kulture predlažu smjernice za sakrivanje uređaja te očuvanje baštine (Foto: Dnevnik.hr)
Gradovi zajedno s ministarstvom kulture predlažu smjernice za sakrivanje uređaja te očuvanje baštine (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bisera Karanović (Foto: Dnevnik.hr) Bisera Karanović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vojko Obersnel (Foto: Dnevnik.hr) Vojko Obersnel (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Biserka Dumbović-Bilušić (Foto: Dnevnik.hr) Biserka Dumbović-Bilušić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Gradovi zajedno s ministarstvom kulture predlažu smjernice za sakrivanje uređaja te očuvanje baštine (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Narušavanje izgleda starih gradskih jezgri sve je češće. Stoga gradovi zajedno s Ministarstvom kulture predlažu smjernice za sakrivanje uređaja te očuvanje baštine.

Zgrada kulturnog dobra u Rijeci, bivši Municipij, sada ima klima-uređaje i izmijenjene prozore. Vlasnik klima-uređaja zahvate na zgradi nije želio komentirati, a iz poslovne škole, kojoj pripada izmijenjeni prozor, kažu da nisu u prekršaju.

"Grilje nisu postojale na tom prozoru, a za sve dodatne aktivnosti dobili smo odobrenje ne samo grada već i gradonačelnika i konzervatora koji su radili skupa s nama", kaže Bisera Karanović, prodekanica visoke poslovne škole.

U središtu Rijeke nekoliko je stotina nepravilno postavljenih klima-uređaja. Kršenje pravila u Rijeci se naplaćuje kaznama od tisuću do 5 tisuća kuna. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na pitanje kako će grad riješiti problem klima-uređaja na zgradi Municipija, odgovara kako nema komentara.

Problemi u dijelu starog grada u fazi su sanacije.

"Klima-uređaj ne bi trebao biti na nekakvom vidljivom i istaknutom mjestu, na pročelju, ne bi trebao sa svojom pozicijom ugrožavati nekakvu povijesnu strukturu, kamenu plastiku, dekoraciju i slično", kaže Biserka Dumbović-Bilušić, pročelnica Konzervatorskog odijela u Rijeci.

Regulaciju tog pitanja podržavaju i građani.

"Ne samo na takvim zgradama, inače bi se trebalo naći neko pravo rješenje da se to ukloni i da se zaštite naši spomenici", kaže Ksenija iz Rijeke.

Na izlazu iz Dioklecijanove palače nalaze se rashladne jedinice. Narušen je izgled i u Dubrovniku, gdje će se sve sanirati po smjernicama Ministarstva kulture.

"Ovo je sustav koji su predložili za prizemlja, dok za ove koji su na fasadi model je taj da se obave građevinsko-obrtnički radovi, da se izdvoje kameni blokovi te da se onda to odradi s unutrašnje strane", kaže Mihaela Skurić, ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika.

Sve radove financirat će grad i na taj način pokušati pomiriti lakoću življenja uz moderne uređaje unutar povijesnih zgrada. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  Aktualno "Mislim da je to bacanje previše para": Što Dubrovčani kažu o koncertu Toma Jonesa koji je koštao više od 2 milijuna kuna? Tom Jones (Foto: Dnevnik.hr) Tom Jones (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tom Jones (Foto: Dnevnik.hr) Tom Jones (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tom Jones (Foto: Dnevnik.hr) Tom Jones (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pjevač Tom Jones (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pjevač Tom Jones (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pjevač Tom Jones (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pjevač Tom Jones (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Tom Jones (Foto: Getty Images) Celebrity "Mislim da je to bacanje previše para": Što Dubrovčani kažu o koncertu Toma Jonesa koji je koštao više od 2 milijuna kuna? 1/9 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene