Konkretan hodogram obnove Zagreba nakon potresa javnosti još nije prezentiran. Ne idu tome u prilog ni stalne trzavice na razini Grad - država. No, Savjet za obnovu od potresa osnovan je prije više od dva tjedna, a sa šefom zavoda za prostorno uređenje koji ovaj Savjet predstavlja razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.


Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje kaže da postoji plan za obnovu Grada Zagreba, pogotovo za povijesnu jezgru.

Vezani članci Ovo su ljudi koji će zbog potresa prezimiti u kontejnerima - 3 Građani nakon potresa i dalje žive u kontejnerima i hostelu, a Bandić se hvali: "U Zagrebu nitko ne spava na ulici i nitko nije bez toplog doma" Dubravka Šuica - 1 Dubravka Šuica otkrila što Hrvatska treba napraviti da bi od Europske unije dobila novac za oporavak

"Ideja je okupiti stručnjake svih disciplina da cjelovitim rješenjem damo prijedloge da obnovimo prostor Gornjeg i Donjeg Grada. Da zadržimo urbanistički štih, da zadržimo stanovnike i napravimo energetsku tranziciju. To ćemo znati kad bude gotovo program", kaže Rovis ne otkrivajući kad će program biti gotov.

Sve bi bilo brže da je donesen zakon, kaže Rovis i ističe kako smatra da je potrebno zakon donijeti što prije. Dodaje kako je gradonačelnik poslao pismo Vladi u kojem traži brzo donošenje zakona te da se upotrijebe financije Grada i države u obnovi.

Rovis kaže i kako bi prijevremeni izbori poremetiti obnovu Zagreba jer ako se raspusti Sabor nema tko donijeti zakon.

"Nadam se da je priortet donijeti zakon i da građani osjete sigunost, da se definiraju iznosi za sufinanciranje", kaže Rovis.

Prijedlog SDP-a je da 50 posto obnove financira država, 30 posto grada, a 20 posto građani. Rovis nije htio ulaziti u postotke, ali smatra da je potrebno definirati u kojem iznosu će tko sudjelovati u obnovi.

"Trebaju se definirati jasni ciljevi i odrediti na koji način privremeno smjestiti ljude koji ne mogu živjeti u svojim građevinama. Zadnji prijedlog poslali smo prije 2,5 tjedna, nakon toga više nema informacija. Ostavili smo svoja očitovanja, ali još nema odgovora, predugi period se čeka", kaže Rovis.

Na pitanje je li istina da 20.000 Zagrepčana nema toplu vodu odgovara da je broj ipak negdje oko 12.000 jer u obzir treba uzeti prosjek stanovnika po kućanstvu i činjenicu da je preko 4800 priključaka iskopčano.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr