Usuret proslave 24. obljetnice Oluje, stanovnike Knina muči iseljavanje mladih i nezaposlenost. Naime, u posljednjih pet godina grad je napustila trećina stanovništva, a prosjek godina mještana je 70.

Galerija


Posljednjih godina Marko Čeko u Knin donosi medalje zlatnoga sjaja. Naime, on je juniorski prvak u skoku u dalj i utrci na 200 metara, šesti junior u Europi i seniorski viceprvak u utrci na 200 metara. Iako živi u Kninu, tvrdi da mu ništa ne fali.

Vezani članci Tragedija u Kninu - Ilustracija - 1 Tragedija u Kninu: Obdukcija otkrila uzrok smrti dječaka kojeg je otac ostavio u automobilu U parkiranom automobilu pronađeno tijelo djeteta - 1 DORH otkrio strašne detalje tragedije u Kninu, nakon ispitivanja nisu zatražili istražni zatvor za oca: "Ocijenjeno je da za to nema zakonskih uvjeta"

"Imam sportsku stipendiju, imam stazu, imam trenera, zdrav sam i ništa mi više ne treba", rekao je.

U Kninu je odlučio ostati i 30-godišnji Marko Pehar. On tvrdi da je to grad po mjeri čovjeka, no zna se što mu nedostaje: "Neki poslovi za mlade i stare koji će im omogućiti da uživaju u tim blagodatima Knina", rekao je Pehar.

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Edina Zuko/PIXSELL) Predsjednica: Puno smo oprostili, ali ratne zločine treba procesuirati

Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Vučić u povodu obljetnice Oluje: Gdje je nestalo 400 tisuća Srba i Jugoslavena iz Hrvatske?

Osim što se odlučuju za ostanak, Kninjanji se odlučuju i za povratak. Jedna od njih je i Romana Marković, koja se u grad vratila nakon života u Zagrebu, Kanadi, i Finskoj. Na to se odlučila zbog privatnih, ali i poslovnih razloga.

"Prvi set razloga je povezan s mojim periodom u srednjoj školi kada sam planirala, kada steknem dovoljno iskustva i sposobnosti, vratiti se u ovaj grad i ponuditi mladima ono što ja možda nisam imala i na neki način doprinijeti ovom gradu", rekla je tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

To se ostvarilo i Marković se u Knin vratila nakon 10 godina izbivanja.

"Što se tiče drugog razloga, on je povezan s tim što smatram da je manja sredina bolja za budući odgoj djece i osnivanje obitelji", rekla je te dodala da zasad nije požalila što se odlučila vratiti u Knin.

Knin će, kada odu gosti, ponovno biti prepušten samom sebi

Dok su građani optimistični, nešto tamniju sliku otkriva činjenica da u Kninu nema tvornica, zbog čega su pokretači razvoja postale civilne udruge.

"One sad na našem području zapošljavaju 200-300 ljudi, što je za Knin značajno", rekao je Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

No, taj boj i dovoljan pošto je bez posla trenutačno 800 ljudi. Također, u posljednjih se pet godina iz Knina iselilo 4000 ljudi. Bolje sutra, tvrdi Jelić, stići će s 22,5 milijuna eura iz europske blagajne, koji će se trošiti na razne načine.

"Ima tih nekoliko opcija, od kojih je tvrđava, zatim Krka, poduzetništvo i društveni segment života", rekao je.

Upravo društveni segment života godinama tapka na mjestu. Primjerice, studirati u Kninu u ljetnom upisnom roku poželjelo je samo 13 studenata, a u kninskom rodilištu zaplače tek dvjesto beba na godinu.

Ipak, Knin će ovoga vikenda biti krcat jer će se ponovno obilježavati obljetnice Oluje. Ali Knin će , kada odu gosti, nastaviti živjeti po starom. Kninjanji će ponovo biti prepušteni sami sebi sve do sljedeće proslave Oluje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr