Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Život između proslava Oluje

Grad kojeg se sjetimo jednom godišnje: Iako se u njega neki i vraćaju, Knin se bori s iseljavanjem i nezaposlenošću

Knin (Foto: Dnevnik.hr)
Knin (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Romana Marković (Foto: Dnevnik.hr) Romana Marković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Romana Marković i Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Romana Marković i Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Knin (Foto: Dnevnik.hr) Knin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kninska tvrđava (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Usuret proslave 24. obljetnice Oluje, stanovnike Knina muči iseljavanje mladih i nezaposlenost. Naime, u posljednjih pet godina grad je napustila trećina stanovništva, a prosjek godina mještana je 70.

Posljednjih godina Marko Čeko u Knin donosi medalje zlatnoga sjaja. Naime, on je juniorski prvak u skoku u dalj i utrci na 200 metara, šesti junior u Europi i seniorski viceprvak u utrci na 200 metara. Iako živi u Kninu, tvrdi da mu ništa ne fali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UZ POLICIJSKO OSIGURANJE VIDEO Predsjednik je nakon Knina imao ispunjen dan: Dnevnik Nove TV doznaje kamo je otišao i s kim je bio u društvu Slika nije dostupna OBLJETNICA OLUJE Milanovićev svečani prijem na Kninskoj tvrđavi: "Naš put je bio pravedan, ali ispravan"

"Imam sportsku stipendiju, imam stazu, imam trenera, zdrav sam i ništa mi više ne treba", rekao je.

U Kninu je odlučio ostati i 30-godišnji Marko Pehar. On tvrdi da je to grad po mjeri čovjeka, no zna se što mu nedostaje: "Neki poslovi za mlade i stare koji će im omogućiti da uživaju u tim blagodatima Knina", rekao je Pehar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posjet Glini Predsjednica: Puno smo oprostili, ali ratne zločine treba procesuirati

Pročitajte i ovo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: AFP) ''Ne stidimo se naših suza'' Vučić u povodu obljetnice Oluje: Gdje je nestalo 400 tisuća Srba i Jugoslavena iz Hrvatske?

Osim što se odlučuju za ostanak, Kninjanji se odlučuju i za povratak. Jedna od njih je i Romana Marković, koja se u grad vratila nakon života u Zagrebu, Kanadi, i Finskoj. Na to se odlučila zbog privatnih, ali i poslovnih razloga.

"Prvi set razloga je povezan s mojim periodom u srednjoj školi kada sam planirala, kada steknem dovoljno iskustva i sposobnosti, vratiti se u ovaj grad i ponuditi mladima ono što ja možda nisam imala i na neki način doprinijeti ovom gradu", rekla je tijekom javljanja uživo u Dnevnik Nove TV.

To se ostvarilo i Marković se u Knin vratila nakon 10 godina izbivanja.

"Što se tiče drugog razloga, on je povezan s tim što smatram da je manja sredina bolja za budući odgoj djece i osnivanje obitelji", rekla je te dodala da zasad nije požalila što se odlučila vratiti u Knin.

Knin će, kada odu gosti, ponovno biti prepušten samom sebi

Dok su građani optimistični, nešto tamniju sliku otkriva činjenica da u Kninu nema tvornica, zbog čega su pokretači razvoja postale civilne udruge.

"One sad na našem području zapošljavaju 200-300 ljudi, što je za Knin značajno", rekao je Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

No, taj boj i dovoljan pošto je bez posla trenutačno 800 ljudi. Također, u posljednjih se pet godina iz Knina iselilo 4000 ljudi. Bolje sutra, tvrdi Jelić, stići će s 22,5 milijuna eura iz europske blagajne, koji će se trošiti na razne načine.

"Ima tih nekoliko opcija, od kojih je tvrđava, zatim Krka, poduzetništvo i društveni segment života", rekao je.

Upravo društveni segment života godinama tapka na mjestu. Primjerice, studirati u Kninu u ljetnom upisnom roku poželjelo je samo 13 studenata, a u kninskom rodilištu zaplače tek dvjesto beba na godinu.

Ipak, Knin će ovoga vikenda biti krcat jer će se ponovno obilježavati obljetnice Oluje. Ali Knin će , kada odu gosti, nastaviti živjeti po starom. Kninjanji će ponovo biti prepušteni sami sebi sve do sljedeće proslave Oluje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene