Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zelena perspektiva

Demografija može biti i zdrava: U ovom hrvatskom gradu rađaju se eko bebe

Previjanje bebe (Foto: Dnevnik.hr)
Previjanje bebe (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Stanić (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Stanić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Previjanje bebe (Foto: Dnevnik.hr) Previjanje bebe (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dr. Mario Čičak (Foto: Dnevnik.hr) Dr. Mario Čičak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pedijatrica Prim. Nada Kljajić (Foto: Dnenvik.hr) Pedijatrica Prim. Nada Kljajić (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr +1 Drvo posađeno zbog pokreta Eko bebe (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
U Kninu se ovih dana rađaju prve bebe koje nose titulu eko beba. Iako se u Zvonimirovu gradu danas rađa upola manje djece nego prije desetak godina i demografska slika nije sjajna, Knin ima jedinstvenu priču. Svaka nova beba znači jedno novo zasađeno stablo.

Kninskom bolnicom odjekuje dječji plač, osmijeh je i na licima liječnika. Proživjeli su jedan od rijetkih dana kad je u rodilištu gužva. Dr. Marko Čičak jedan je od tih liječnika. “Ovo je sad slika koja veseli, u ova dva dana imali smo pet porođaja, dvije trudnice koje su u terminu, koje bi isto tako trebale roditi“, kaže Čičak.

Pročitajte i ovo Knin nosio i znakovlje Glazbenik uhićen u Kninu: Zbog četničkih pjesama policija privela 63-godišnjaka Ilustracija 28. godišnjica Kako je provedena akcija Oluja, najveća vojna akcija u Domovinskom ratu

Ali ne veseli ga podatak da je u Kninu broj porođaja upola manji nego prije desetak godina. “Knin je prije imao i 300 i nešto poroda, onda je padalo, tako da smo lani imali negdje 180 poroda“, dodao je Čičak.

Pedijatrica Nada Kljajić ipak misli nada u bolje sutra ne umire. “Mi se nadamo da ova situacija nije trajna, da će i u Kninu biti više djece i da cijela ta perspektiva neće bit tako crna“, kaže Kljajić.

Jedno je sigurno a to je da će biti zelena. Svaki novi život u kninskoj bolnici, znači i sadnju jednog novog stabla u Kninu. Osim što se na takav način i roditelji i djeca uče o zaštiti okoliša, primjerice, stabla nam dobro dođu ljeti, jer pod sjenom krošnje je i do pet stupnjeva hladnije. A hlad znači i lagodniji život u gradu koji jedini u Hrvatskoj odgaja 'eko bebe'.

Tajnica Ekološke udruge Krka-Knin Inga Kukolj podjelila je što se sve dobije za sudjelovanje. “Dobije se jedan mali beverinček, brošura kako odvajati otpad, zašto čuvati okoliš, mali bon za preuzimanje sadnice stabla, te jednu platnenu vrećicu“, kaže Kukolj.

Projekt hvale i mame, misle da je suživot djece i prirode bitan, jedna od njih je Ivana Stanić. “Trudimo se i stariju već, koja razumije, učiti. Jesi li posadila taj cvijet što si sad upravo zgazila? Nisam. Pa zašto si to uradila“, objasnila je Stanić.

Koliko beba, toliko i stabala. Knin bi do konca godine trebao biti bogatiji za njih dvjestotinjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene