Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obrana generala Ante Gotovine uložila je žalbu na odluku Haškog suda kojom je prošlog tjedna odbijen zahtjev generala Gotovine za puštanjem na slobodu do početka suđenja.


Obrana smatra da je raspravno vijeće pogrešno zaključilo da se general Gotovina ne bi vratio u pritvor i da su jamstva hrvatske Vlade nedostatna, s obzirom na to da Hrvatska postaje nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Vladina ofenziva: Treba rušiti zločinački pothvat Slika nije dostupna 'Bošnjaković je generalima ponudio svu pravnu pomoć'

"Raspravno vijeće pogriješilo je kada je zaključilo da Gotovina nije pružio nikakve uvjerljive dokaze da je promijenio svoj stav prema dolasku na suđenje", navodi se u podnesku Luke Mišetića u kojem se ocjenjuje da se sudsko vijeće oslonilo isključivo na ponašanje generala Gotovine prije uhićenja čime mu je uskraćena svaka mogućnost da dokaže da se promijenio.

Sudsko je vijeće prošlog tjedna, prema obrazloženju odluke,
zaključilo da protiv zahtjeva generala Gotovine za puštanjem na slobodu govori njegovo višegodišnje uspješno izbjegavanje uhićenja, težina zločina za koje je optužen, kao i činjenica da je za optužnicu znao.

Iako je Vijeće prihvatilo da je hrvatska Vlada pokazivala volju za suradnjom u uhićenju generala Gotovine, ipak je ocijenilo da njezina jamstva "gledana u kontekstu dokazane sposobnosti i odlučnosti Ante Gotovine da izbjegne uhićenje" - nisu dovoljna.

Obrana generala Gotovine 8. kolovoza ove godine zatražila je puštanje na privremenu slobodu ponudivši uz jamstva hrvatske Vlade i nošenje elektronske narukvice te jamstva zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe i Gotovinina osobna jamstva.

Vijeće, prema odluci, nije nikakvu težinu pridalo tim jamstvima.

Kao argument u prilog promijenjenim okolnostima koje bi dopustile Gotovinino puštanje na privremenu slobodu, Mišetić navodi i da tijekom njegova dvogodišnjeg pritvora tužiteljstvo nije dostavilo nikakve dokaze koji bi neposredno pokazali Gotovininu odgovornost za zločine iz čega proizlazi slabost optužnice, a što predstavlja važan čimbenik u odluci o puštanju na slobodu.

Mišetić također smatra da je vijeće pogriješilo kada je odbacilo jamstva Vlade, u kontekstu Gotovinina bijega. Vlada je za bijeg znala i jamstva su dana u skladu s tim, poručio je Mišetić, napominjući da "nijedno razumno vijeće ne bi odbacilo jamstva buduće članice Vijeća sigurnosti" UN-a a da prije ne sasluša njihove predstavnike.

General Gotovina optužen je zajedno s generalima Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem za zločine počinjene tijekom operacije Oluja.

Suđenje generalima trebalo bi započeti sljedeće godine.

General Gotovina u pritvoru Haškog suda je gotovo pune dvije godine, nakon što je uhićen 7. prosinca 2005. godine na Kanarima.