Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haško tužiteljstvo, na nalog raspravnog vijeća, pojasnilo je kako ne smatra generala Antu Gotovinu, zapovjednika Zbornog područja Split u vrijeme Oluje, odgovornim za postupke tadašnjeg zapovjednika kninskog garnizona generala Ivana Čermaka koje je on činio u svojstvu predstavnika hrvatske Vlade ili osobe odgovorne za rad civilne policije.


"Tužiteljstvo ne tvrdi da je Gotovina odgovoran kao nadređena osoba za propust sprečavanja ili kažnjavanja Čermaka u odnosu na njegove postupke kao predstavnika hrvatske Vlade ili u svojstvu osobe nadređene civilnoj policiji", navodi haško tužiteljstvo u podnesku objavljenom u četvrtak u Haagu.

Vezani članci Boris Milošević Bivši potpredsjednik vlade Milošević predao dužnost svojoj nasljednici: "Radio sam sa srcem i davao sebe" Mislav Bago Što je s onim ministrima koji su "ispali" iz rekonstrukcije Vlade? Pogledajte što su dosad sve napravili - ili nisu

Raspravno vijeće u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" prije desetak dana naložilo je haškom tužiteljstvu, na zahtjev obrane generala Ante Gotovine koja je prigovorila zbog nepreciznosti u optužnici, da dostavi pojašnjenja vezana uz više nejasnoća poput odnosa generala Gotovine i Čermaka ili područja na kojem su djelovali pripadnici tzv. zajedničkog zločinačkog pothvata. 

Tužiteljstvo je preciziralo kako to područje obuhvaća, uz južne dijelove tzv. krajine, i druge dijelove Hrvatske odnosno tadašnja zborna područja Zagreba, Karlovca i Gospića.

Što se tiče osoba nad kojima je general Gotovina imao efektivnu kontrolu tužiteljstvo je pojasnilo da pod "osobama na koje bi mogao izravno i značajno utjecati" podrazumijeva ne samo podređene osobe, nego i svaku drugu osobu koju je Gotovina mogao instrumentalizirati.

Tužiteljstvo je pojasnilo i da je pod općenitom formulacijom
"iskopavanja masovnih grobnica" mislilo na tri lokacije - ekshumacije na grobljima u Kninu, Gračacu u Korenici.

Na zahtjev da objasni nestanak dvije osobe s popisa ubijenih u objedinjenoj optužnici koje su postojale na izvornoj optužnici protiv generala Gotovine tužiteljstvo je napisalo da je uložilo najveće moguće napore da što bolje identificira žrtve.

Optužnica tereti generala Gotovinu zajedno s generalima Čermakom i Mladenom Markačem za zločine nad srpskim stanovništvom počinjene prije, tijekom i nakon operacije "Oluja" u razdoblju između srpnja i rujna 1995. godine. 

Etničko čišćenje, kažu tužitelji, smišljeno je u sklopu zajedničkog zločinačkog pothvata.

Početak suđenja zakazan je za 7. svibnja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju