Hrvatska narodna stranka pokrenut će u Saboru inicijativu da Hrvatska proglasi zaštićeni gospodarski pojas na Jadranu.


Poručili su da će se tako zaustaviti pustošenje ionako osiromašenog Jadrana i uvesti red na morski prostor u kojem vlada divlje ribarstvo.

Vezani članci Koronavirus Eksplozija zaraza u susjedstvu: Lockdown je samo pitanje vremena, najmlađi pacijent u bolnici ima samo tri godine Ursula von der Leyen Šefica EK o pomoći građanima: ''Države mogu vrlo brzo smanjiti poreze na cijenu struje, a to je tek jedna od mjera''

Zaštićeni pojas nedavno je preporučila sama Europska komisija. Izračunali su da bi Hrvatska na godinu zaradila 30-ak milijuna eura više nego dosad.

Hrvatski ribari su u teškoj situaciji, žali se ribar Arsen Sršen. Ne mogu se natjecati s talijanskim brodovima, a loše je stanje i pod morskom površinom. 'Količina je dvostruko manja, kvaliteta je sve manja, riba je manjeg uzrasta', nadodaje Arsen.

Osim što su ribarske mreže praznije u gospodarskom pojasu, vlada i divlji ribolov, poručuje HNS. Proglašenje zaštite bi, kažu, omogućilo nadzor i postavljanje pravila igre.

>> Preveslat će 500 kilometara za 'nevidljivu' djecu s Brača

'Ljudi idu na more, a ne mogu zaraditi ni za gulaš, u nuli su i to je neodrživo. Potpuno je jasno da, ukoliko bi se udvostručio ulov, recimo u nekom periodu od 5-6 godina provođenja pravih mjera i vladavine prava, na tom području bi imali koristi', poručuje Petar Baranović, saborski zastupnik HNS-a.

Hrvatske bi patrole trebale nadzirati pojas, poručuje ceh ribara, a riba se loviti po našim zakonima. 'Ustanovili smo da na milju od naših teritorijalnih voda patrolira talijanski brod porezne policije. Dakle oni vrše nadzor u našem dijelu zerpa', govori Vladan Bojić-Dando, predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije.

>> Zagreb među top 10 najpoželjnijih europskih destinacija

Upravo je Italija zajedno sa Slovenijom zaustavila primjenu ZERP-a. Brisel je izračunao da bi i sada talijani na godinu gubili oko 100 milijuna eura. 'Ukoliko se nešto ne poduzme jadran će definitivno postat mrtvo more, a to ne treba ni talijanskim, ni hrvatskim, ni drugim ribarima', kaže Bojić-Dando.

Osim Jadranskog mora, profitirala bi i Hrvatska, izračunala je EU komisija. Na godinu bi zaradila 30-ak milijuna eura više nego dosad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju