Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugasila ih inspekcija

Gospa od birokratskih zavrzlama: Zapeli radovi na Primoštenskoj atrakciji, gradonačelnik Petrina revoltiran

Stopirani radovi oko spomenika Gospe Loretske (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Stopirani radovi oko spomenika Gospe Loretske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Stopirani radovi oko spomenika Gospe Loretske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stopirani radovi oko spomenika Gospe Loretske (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stopirani radovi oko spomenika Gospe Loretske (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Kada je prošle godine svečano otvoren, 17 i pol metara visok kip Gospe od Loreta postao je glavna atrakcija nad Primoštenom. No uređenje njegova okoliša stopirala je inspekcija Ministarstva graditeljstva. Izazvalo je to revolt gradonačelnika Primoštena Stipe Petrine.

Panoramu Primoštena kip Gospe od Loreta promatra u tišini. Bageri koji su do jučer uređivali okolicu spomenika stali su s radovima. Ugasila ih je inspekcija ministarstva graditeljstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Turisti ga obilaze JEDINSTVEN NA SVIJETU Petrina gradi Gospin kip visok 17 metara Slika nije dostupna Šokantno Zbog starog običaja u Primoštenu propušila baš sva djeca

"Građevinske dozvole nisu ishođene za objekte koji se grade u podnožju spomenika", kaže Zdravko Vukić, pomoćnik ministra graditeljstva za inspekcijske poslove.

Načelnik općine Stipe Petrina uzvraća kako im za izgradnju kafića, suvenirnice i ostalih objekata nije ni potrebna građevinska dozvola. "Nije nam se dogodio nikakav propust iz razloga što za takvu vrstu objekta i te kvadrature uopće nije potrebna građevinska dozvola jer su to sve objekti manji od 16 kvadrata", ističe Petrina.

"On se poziva na pravilnik o jednostavnim građevinama, međutim u tom pravilniku stoji da se bez građevinske dozvole može graditi isključivo ako su tamo zgrade. Međutim, spomenik nije zgrada tako da njegova tvrdnja ne stoji", tvrdi Vukić.

Petrina ističe kako ministarstvo Primoštenu čini veliku turističku štetu, jer je spomenik u prvih 6 mjeseci od otvorenja došlo vidjeti 50 tisuća ljudi. "Ministarstvo i njezini korumpirani službenici su čak 7 sudskih postupaka vodili protiv općine Primošten i mene osobno kao odgovorne osobe u općini. Svih 7 je završilo pravomoćno i konačno u našu korist", podsjeća Petrina.

Petrina planira izgraditi i gotovo 2 tisuće stepenica koje bi vodile do vrha kipa. Izgradnju bi, među ostalim, financirao i donacijama od 500 eura, koje bi donatoru jamčile ugravirano ime na jednoj od stepenica. Zainteresiranih građana ima.

"Ja to podržavam, ja ću dati za dvi skale", rekao je jedan mještanin Primoštena.

"Začuđuje koliko se naših Hrvata iz vani, odnosno iz dijaspore, javlja i koji žele sudjelovati u tom projektu", dodaje Petrina.

No projekt je sada na čekanju dok se ne riješe birokratske zavrzlame.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene