Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nogomet i politika

Kako su do Berlina stigli predsjednik Sabora Jandroković te dio ministara: "Samo korištenje Vladina zrakoplova nije problematično, ali jedna stvar jest"

Aktualno Galerija Gordan Jandroković na Euru Gordan Jandroković na Euru Foto: Dnevnik Nove TV Vladin avion - 1 Vladin avion - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Vladin avion - 2 Vladin avion - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ivan Anušić na Euru Galerija 1/4 >>
Mnogi hrvatski navijači morali su se pobrinuti za smještaj i prijevoz. Ipak, ima i onih koji o tome nisu morali brinuti. Kako su do Berlina stigli predsjednik Sabora Gordan Jandroković te dio ministara, za Dnevnik Nove TV provjerila je Barbara Štrbac.

Nogometna euforija zahvatila je i najviše državne dužnosnike.

"Ludilo se pomalo u meni budi, nemir je u mojoj glavi. Nema nijedne stvari među Hrvatima koja ih povezuje toliko kao hrvatska nogometna reprezentacija i to malo nadilazi razum", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

A razum za većinu građana nadilazi i to što se za odlazak na utakmicu koristi Vladin avion te što s njima putuju i članovi obitelji, iako uglavnom nemaju ništa protv toga da političari s tribina bodre Vatrene.

"Ne vidim razloga zašto ne bi išao privatno, ali naravno da nije u redu da netko ide o našem trošku", smatra Krešo.

"Ako idu, onda mogu ići samo kao privatne osobe, a ne nikako u relacijama ovim koje oni sebi uzmu za ruke da mi to sve moramo platiti", slaže se Zvonimir.

Pročitajte i ovo Navijači u Zagrebu Nada živi dalje Prve reakcije nakon poraza Vatrenih: "Ovo treba što prije zaboraviti"

Zatečeni su i neki njihovi kolege ministri. "Ne znam da je itko išao Vladinim avionom, to nije pitanje za mene, to pitajte u Vladi nekoga tko je to... ja ne", iznenađen je ministar obrane Ivan Anušić.

Samo korištenje Vladina zrakoplova, smatra stručnjak za sigurnost, nije problematično.

"Puno jednostavnije, čak i sigurnosno puno bolje nego da idu ili svojim prijevoznim sredstvima ili da idu normalnom zrakoplovnom linijom što bi opet značilo i više tehnike, više ljudi i opet u konačnici i veće financije", objasnio je stručnjak za sigurnost Bono Marijanović.

"Mislim da kad se sve skupa zbroji da su troškovi slični išli mi Vladinim avionom ili redovnim linijama", kaže Jandroković.

No, to što su s dužnosnicima bili i članovi njihovih obitelji mogla bi biti druga priča.

"Čim se pomiješaju varijanta privatnog i službenog tu uvijek može doći do propitivanja kao što znamo da kje već u proteklih nekoliko godina samo korištenje zrakoplova bilo upravo tako problematizirano", podsjetio je Marijanović.

Većinu vremena naši su političari u posebnom protokolu, ali ipak će si pokušati dati i nešto oduška.

"Znate što, ja sam sportaš i ja bih bio rado s navijačima", rekao je predsjednik Sabora.

Pročitajte i ovo Francuska nogometna reprezentacija i stožer Žele ih mobilizirati Francuski nogometaši šokirani rezultatima EU izbora, obratili se biračima: "Kad bih Francuzima morao dati samo jedan savjet..."

"Teško se prilagoditi, moram vam priznati, zato što srce vuče i evo baš ćemo nakon što ovdje završimo ići na Alexanderplatz u fun zonu", kazao je Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.

Nekad je državni vrh išao samo na najvažnije utakmice, no posljednjih nekoliko prvenstava bez politike ne prolazi nijedna. Svoj dolazak na Euro već su najavili i predsjednik Republike Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, a u Njemačku bi mogao i još koji ministar.

"Što se tiče dinamike i naših obveza koje imamo ovdje, vidjet ćemo, ne možemo planirati", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. Hoće li svi Vladinim avionom još nije odlučeno.

Pročitajte i ovo Sara Gomez Dubois Pribičević i Goran Pribičević Hrvatsko-španjolska veza Obitelj Pribičević navijala je i za Hrvatsku i za Španjolsku: "Žustra je i oštra, tu bi moglo biti napeto jako, malo me i strah"

Članovi hrvatskog izaslanstva vratit će se iz Berlina u Zagreb službenim Vladinim zrakoplovom, koji je ranije danas letio na relaciji Zagreb - Zürich. Prevozio je Plenkovića koji sudjeluje na dvodnevnoj Međunarodnoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u švicarskom Bürgenstocku. Vladin avion dan ranije je letio na relaciji Zagreb - Berlin i Berlin - Zagreb. Prvo je odvezao hrvatsko izaslanstvo u Berlin, a zatim se vratio u Zagreb kako bi danas mogao prevesti Plenkovića u Švicarsku.

Marko Milić, glasnogovornika Plenkovićeve Vlade, kazao je za Index da to nije ništa neuobičajeno, a što se tiče troškova, dodao je, to se isključivo tiče troškova goriva i radnih sati posade.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene