Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trebamo li se bojati?

Sigurnosni stručnjak upozorava na mogući potez Rusije: "Hrvatska mora posebno paziti..."

Sigurnosni stručnjak Gordan Akrap upozorio je da bi Rusija mogla izazvati krizu i na drugim područjima, pa i na onima s kojima graniči Hrvatska.

Gordan Akrap, sigurnosni stručnjak, upozorava da bi Rusija mogla izazvati krizu na drugim područjima kako bi si stvorila stratešku prednost, ali i stvoriti si dodatne saveznike. Posebno upozorava na stanje u Bosni i Hercegovini, ali i u Crnoj Gori.

"Vrlo je jasno vidljivo koliko Srpska pravoslavna crkva ima negativan i maliciozan utjecaj na društvo i države, posebno smo to vidjeli u Crnoj Gori. Hrvatska mora posebno paziti na to da Rusi namjerno ne distribuiraju krizu izvan granica, kao što su najavili danas da će izazvati krizu u Švedskoj i Finskoj", rekao je Akrap gostujući u Dnevniku Nove TV.

Posebno upozorava na lažne vijesti koje se šire društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama. Jednima se, kaže, stvara privid nadmoći ruskih snaga kako bi ljudi pomislili da je svaki otpor uzaludan i da se trebaju predati jer je to jedini način da sačuvaju svoje živote.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PORUKA MOSKOVSKOG ČELNIKA VIDEO Putin ukrajinskim vojnicima: "Preuzmite vlast u svoje ruke. Lakše ćemo se dogovoriti s vama nego s ovom bandom narkomana i neonacista"

"Postoje i one druge, kojima je cilj razbiti moral i koheziju. I mi smo bili suočeni s takvim dezinformacijama tijekom Domovinskom rata. A treća vrsta lažnih vijesti su one koje se tiču sotonizacije, poput teze da treba denacificirati Ukrajinu, odnosno ukloniti sve natruhe koje Ruse podsjećaju da se radi o Hitlerovoj politici Ukrajinaca prema drugim narodima.", kaže Akrap te poziva sve da ne dijele takve vijesti ukoliko nisu sigurni u njihovu točnost. 

Putinu se ne može vjerovati

Akrap kaže da je teško reći koliko rat još može potrajati. "Ali činjenica je da su se oružane snage uspjele stabilizirati te da su stabilizirali crte obrane na prilazima Kijevu, ali i na jugu i istoku zemlje te da je na zapadu Ukrajine stvorena snažna podrška obrani države kroz mobilizaicju. Veliki broj dragovoljaca je opremljen i organiziran unutar Kijeva", kaže Akrap. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opasan trenutak za Europu Joe Biden obratio se svijetu: "Putin je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova država trpjeti posljedice. On neće stati na Ukrajini"

Smatra da Putin ne pokušava bez razloga privesti ukrajinsku stranu na pregovore, no vjeruje da se radi o opasnoj prevari. "Za sada se pokazalo da se Putinu ne može vjerovati, posebno ne da se dovede na pregovore u Minsk koji je suagresor na Ukrajinu", kaže Akrap. On vjeruje da će ukrajinske snage i narod izdržati jer se sve mijenja kad bitka dođe u grad jer se tada ne mogu koristiti zrakoplovi.

"Ako Kijev i padne to bi bila pirova pobjeda Putina jer on je simbol Ukrajine, ali borba će se vjerojatno nastaviti jer je više od 80 posto ukrajine je pod kontrolom vladinih snaga", uvjeren je Akrap. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene