Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan ministar uzima akontaciju za službena putovanja i ne otputuje, a i dalje duguje ministarstvu, rekao je HDZ-ov saborski zastupnik.


HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić ocijenio je u srijedu kako nalaz državne revizije za 2013. zahtijeva izvanrednu sjednicu Vlade, koja je, tvrdi, tri godine tolerirala da jedan ministar uzima akontaciju za putovanja na koja nije išao, da bi 'posuđeno' na kraju vraćao u ratama.

Vezani članci Dalija Orešković Vladajući u Saboru molili oporbu da im ne ruši kvorum: "Nije zadatak oporbe da im čuva većinu" Marija Selak Raspudić Selak Raspudić o seksualnom uznemiravanju: ''Mislim da su institucije ovaj put ispravno i brzo reagirale, barem Sabor''

'Nalaz za 2013. zahtijeva izvanrednu sjednicu Vlade, jer piše da jedan ministar uzima akontaciju za službena putovanja i ne otputuje, a i dalje duguje ministarstvu. Kada se to otkrije u reviziji, onda mu se skida šest mjeseci s plaće, a za službena putovanja kad otputuje nema računa uopće o učinjenim troškovima. Jednokratno uzme iz državnog proračuna i ne vraća dok ga se ne uhvati. Kad ga se uhvati vraća u ratama bez kamata. Sjajno', poručio je Marić u raspravi o izvješću o radu Državnog ureda za reviziju u 2014.

Marić: Govorite o sucima kao o razuzdanim adolescentima

S Marićem je suglasan i laburist Dragutin Lesar, kojega smeta što je Vlada na nalaze revizije - po kojima su bezuvjetno pozitivno mišljenje dobila samo dva ministarstva, rada i mirovinskog sustava te regionalnog razvoja i europskih fondova - odgovorila samo kratkom preporukom Saboru da podrži izvješće.

'Mogli su se očitovati i zašto ministri podižu putne naloge i akontacije, a ne putuju i ne vraćaju novac. To da su im dali na rate na šest mjeseci, valjda čovjek nema dosta veliku plaća pa mu pomažu. Socijalno osjetljivo, valjda', rekao je Lesar.

Nezavisni Branko Vukšić smatra da bi takvog ministra trebalo smijeniti. 'Ma kako je moguće da ministar koji diže dnevnice ne putuje i ne vraća dnevnice? Istoga trenutka premijer treba reći 'van iz Vlade, ti narušavaš ugled i dignitet Vlade koja predstavlja državu'', kazao je Vukšić, koji smatra da bi se o manipulaciji putnim troškovima trebao pozabaviti DORH.

Nisu rekli o kojem ministru ili ministrici se radi

O kojem je ministru riječ zastupnici nisu rekli, no u nalazu državne revizije stoji da je u Ministarstvu kulture tijekom 2013. sa službene kartice podizana gotovina, što nije evidentirano u okviru blagajničkog poslovanja, nego na računu ostalih nespomenutih rashoda, bez specifikacije troškova.

On je najpopularniji saborski zastupnik na internetu!

'Opisani način korištenja poslovnih kreditnih kartica utvrđen je i obavljenom revizijom za 2012. Dio podignute gotovine je tijekom 2013. vraćen u državni proračun obustavama iz plaće, a dio gotovine koji nije vraćen koncem 2013. je ostao evidentiran na računu ostalih nespomenutih rashoda poslovanja', stoji u nalazu revizije.

Navodi se kako su krajem 2013. evidentirana potraživanja od zaposlenih u iznosu od 152.024 kune, koja se najvećim dijelom odnose na isplaćene predujmove za službena putovanja u zemlji i inozemstvu, te kako je utvrđeno da u pojedinim slučajevima do kraja godine 'nisu vraćeni više isplaćeni predujmovi u odnosu na obračunate troškove službenog putovanja'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook