Google Doodle prisjetio se Olaudaha Equianoa (Foto: Google)
Google Doodle prisjetio se Olaudaha Equianoa (Foto: Google)

Google Doodle obilježava 272. godišnjicu rođenja Olaudaha Equianoa.


Olaudah Equiano (1745. – 1797.), poznat za života i kao Gustavus Vassa, bio je istaknuti Afrikanac u Londonu, oslobođeni rob koji je podupirao britanski pokret za ukidanje ropstva.

272. godišnjicu njegova rođenja danas obilježava Google Doodle.

U svojoj autobiografiji Equiano je napisao kako je rođen u pokrajini Eboe na području koje danas pripada Južnoj Nigeriji. Opisao je kako je otet u dobi od 11 godina, skupa sa sestrom, nakon čega su ga prodali trgovci robovima i završio je na Barbadosu, a onda u Virginiji.

U Virginiji je prodan časniku kraljevske mornarice Michaelu Pascalu koji mu je nadjenuo ime Gustavus Vassa i zajedno su putovali oceanom osam godina, a tijekom tog vremena Equiano je kršten i naučio je čitati i pisati.

Pascal ga je prodao kapetanu broda u Londonu koji ga je odveo u Montserrat, gdje je opet prodan istaknutom trgovcu Robertu Kingu.

Za Kinga je radio kao mornar, sobar i brijač, a paralelno je zarađivao novac trgovinom sa strane. U samo tri godine zaradio je dovoljno novca za kupnju vlastite slobode. Nakon toga idućih 20 godina proveo je putujući svijetom.

1786. godine u Londonu se priključio pokretu za ukidanje ropstva. Bio je istaknuti član "Sinova Afrike", skupine od 12 ljudi koji su se zalagali za ukidanje ropstva.

Svoju autobiografiju objavio je 1789. godine, a onda je uslijedila promocija knjige koja je postala iznimno popularna, pomogla pokretu za ukidanje ropstva i učinila ga bogatim čovjekom.

1792. godine Equiano oženio se Susannom Cullen s kojom je dobio dvije kćeri.

Umro je 31. ožujka 1797. godine.