Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz GONG-a su sve političke stranke, nezavisne liste, kandidate i kandidatkinje pozvali da svoje članove neposredno uključene u kampanju informiraju o nedopuštenim ili kažnjivim aktivnostima.


GONG je danas pozvao političke stranke, nezavisne liste, kandidate i kandidatkinje da uoči lokalnih izbora informiraju svoje članove, posebno one neposredno uključene u kampanju i one koji će biti članovi biračkih odbora na nedopuštene i/ili zakonom kažnjive aktivnosti.

>> Tko će koliko potrošiti na kampanju?

Vezani članci Sabor Sabor podijelio još 15,5 milijuna kuna strankama: Pogledajte koliko je tko dobio za tri mjeseca Slika nije dostupna Ukrajina bira predsjednika: Glasuje 36 milijuna građana

Kao takve GONG ističe sljedeće aktivnosti: ucjene birača radnim mjestom u slučaju da (ne) podrže određenu stranku/listu/kandidata; pritisci na birače da podrže, sudjeluju u kampanji ili glasaju za određenu stranku/listu/kandidata; zahtijevanje od birača da dokažu za koga su glasali iznošenjem, pokazivanjem ili fotografiranjem glasačkog listića; zadržavanje članova stranaka ili nezavisnih kandidata na biračkim mjestima ukoliko nisu članovi biračkog odbora; zvanje i/ili osobno nagovaranje birača da izađu na izbore tijekom izborne šutnje dan prije izbora i na izborni dan; vođenje dodatnog popisa/evidencije tko je od birača izašao na glasanje tijekom izbornog dana kako bi se birači kontaktirali i nagovarali na izlazak na izbore.

Navedeni primjeri i najave već su prijavljeni GONG-u u posljednjih 15 dana širom Hrvatske, sve prijave GONG će upućivati nadležnim institucijama, izbornim povjerenstvima i državnim odvjetništvima i zahtijevati detaljne istrage.

GONG dodatno podsjeća i da članovi stranaka, kao članovi biračkih odbora na dan izbora imaju svoje zakonom propisane dužnosti kojih se trebaju strogo pridržavati, a koje ne uključuju vođenje dodatnog popisa birača koji su glasali i zvanje/nagovaranje birača na izborni dan. (Hina)

 Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju