Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabilježene nepravilnosti i utjecaj na birače

GONG poručio: Birački odbori tu ste radi birača!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijevremeni izbori koji su uslijedili nakon višemjesečnog sumraka demokracije u Hrvatskoj prolaze u znaku manjeg broja dojava građana o nepravilnostima, objavio je GONG.

GONG prima neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva, uglavnom odnose na propuste u radu pojedinih biračkih odbora, neinformiranost birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, kršenja izborne šutnje kao i ugroženu tajnost glasanja na pojedinim biračkim mjestima.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

U odnosu na rad biračkih odbora, GONG je primio dojave građana o propustima i izostanku podrške biračima, koji uključuju:

- onemogućavanje glasanja pripadnicima nacionalnih manjina u Sisku i Zagrebu
- neodgovaranje na telefonske pozive bolesnih i nemoćnih birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu u Zagrebu
- neinformiranje birača o mogućim razlozima nemogućnosti glasanja te postupka glasanja uz potvrdu u Bjelovaru, Zagrebu i Petrčanima
- korištenje grafitne olovke za glasanje, što predstavlja rizik od zloupotrebe u Sv. Filipu i Jakovu
- ugrožene tajnosti glasanja zbog neprimjereno uređenog biračkog mjesta u Sv. Ivanu Zelini i Kaštel Kambelovcu

Odgovornost za ove nepravilnosti snose kako birački odbori, tako i izborna povjerenstva koja su ih bila dužna educirati, priopćio je GONG.

Osim toga, dio birača nije kvalitetno informiran o adresama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, a žale se i na poslodavce koji im ne omogućavaju glasanje, kao i na još uvijek neriješeno pitanje glasanja u bolnicama.

Zabilježen je i nedozvoljen utjecaj na birače od strane promatrača u Belom Manastiru te dva slučaja 'izbrisanih' birača u Zagrebu kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište zbog čega im je oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište.

Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, putem društvenih mreža, plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova.

Neželjene promidžbene SMS poruke trebaju se prijaviti HAKOM-u, tj. Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, putem e-maila nezeljeni.sms@hakom.hr. U prijavi treba navesti broj s kojeg je došla poruka, datum i vrijeme primitka poruke, Vaš broj, Vaše ime i prezime te sadržaj poruke.

Ukoliko postoji sumnja na zloupotrebu osobnih podataka, poput imena, prezimena ili kontakt-podataka, nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka koja je dostupna putem telefona (01 4609-000) i e-maila: azop@azop.hr

Za ostale nepravilnosti građani se mogu obratiti Državnom izbornom povjerenstvu koje je dostupno putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr, a GONG pruža informativnu podršku biračima tako da zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima i odgovara na upite putem e-maila gong@gong.hr, Facebook profila te telefona (01) 4825 444.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene