Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kazna za don Grubišića

GOLJP i Documenta: Postupak Crkve prema don Grubišiću zabrinjavajući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Šalje se negativna poruka da volja birača predstavlja razlog za osude', stoji u priopćenju GOLJP-a i Documente.

Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Documenta - centar za suočavanje s prošlošću ocijenili su zabrinjavajućim postupak vrha Katoličke crkve prema don Ivanu Grubišiću jer se 'time šalje vrlo negativna poruka hrvatskoj javnosti, a posebno vjernicima da volja birača, demonstrirana izborom jednog umirovljenog svećenika u najviše zakonodavno tijelo zemlje, predstavlja razlog za osude i isključenja prema tom svećeniku'.

'To je posebno zabrinjavajuće jer je don Ivan Grubišić osvojio simpatije neočekivano velikog broja građana koji su u njemu prepoznali poštenog i dobrog čovjeka, nekog tko iskreno propovijeda i djeluje u skladu s moralnim vrijednostima koje je i kršćanstvo uzelo kao svoje temelje', stoji u izjavi GOLJP-a i Documente koju su potpisali Zoran Pusić i Vesna Teršelič kojom reagiraju na odluku Katoličke crkve u Hrvatskoj da suspendira don Ivana Grubišića.

Također ocjenjuju zabrinjavajućom i za Crkvu i za hrvatsko društvo u cjelini 'situaciju u kojoj Katolička crkva ne nalazi ni riječi prijekora za crkvene velikodostojnike koji daju duboko nemoralne i snažno politički angažirane izjave. Pritom navode izjave splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića koji je za Mirka Norca, osuđenog za ratne zločine, jednom napisao da se nalazi 'u našim srcima, u našim mislima i u našim molitvama' i gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića 'da je individualizacija krivnje đavolji posao'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje je to problem Documenta: Hrvatsko pravosuđe se i dalje suočava s velikim brojem neprocesuiranih ratnih zločina Slika nije dostupna Zbog Nove Ljevice Zoran Pusić podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog odbora Documente

>> Don Ivan Grubišić: Ovo je podvala i nepoštivanje hrvatskih zakona!

S druge strane, potežu sve moguće sankcije protiv svog svećenika kojeg su birači prepoznali kao visoko moralnu osobu, zato što je koristio svoje građansko pravo garantirano Ustavom da bira i da bude biran, ističu udruge. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene