Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) u današnjem priopćenju u povodu donošenja presude na suđenju za ratne zločine počinjene u Medačkom džepu 1993. godine navodi kako bi Državno odvjetništvo trebalo provesti istragu o izravnim počiniteljima teških ratnih zločina u operaciji 'Džep 93'.


U priopćenju koje zajednički potpisuju Zoran Pusić ispred GOLJP-a i Vesna Teršelič u ime Documente, Centra za suočavanje s prošlošću, ističe se kako je sud nedvojbeno utvrdio "da su u operaciji 'Džep 93.' počinjeni brojni ratni zločini nad civilima i zarobljenicima, ali da do sada Državno odvjetništvo nije podiglo ni jednu optužnicu protiv izravnih počinitelja".

Vezani članci Slika nije dostupna Obrana drugooptuženog generala Norca odbacila optužnicu Slika nije dostupna Počelo iznošenje završnih riječi obrane generala Ademija

"Državno odvjetništvo trebalo bi provesti istragu o izravnim počiniteljima teških ratnih zločina za koje je Norac osuđen po zapovjednoj odgovornosti. Isto tako trebalo bi istražiti odgovornost izaslanika Glavnog stožera HV-a (Davorina Domazeta) te individualizirati odgovornost za zločine počinjene u području djelovanja specijalne policije", navodi se u priopćenju.

General Rahim Ademi nepravomoćno je danas oslobođen, a general Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Medačkom džepu 1993.