Jedna Vlada, ali s dva koalicijska partnera. Prvi čin s desnim Mostom, a drugi s lijevim HNS-om.

Galerija


Prije točno godinu dana preuzeli su kormilo države. Samo nekoliko mjeseci poslije krenuo je politički triler. Pokrenut je postupak opoziva ministru obrazovanja Pavi Barišiću zbog optužbi za plagiranje. Branio se sam, branio ga premijer. Ostanak su mu osigurale 72 ruke u Saboru.

Samo koji dan kasnije zatresla se stolica još jednog ministra – Zdravka Marića zbog afere Agrokor i povlaštenog kredita koji je dobio od HPB-a. HDZ ga je branio, Most htio da ode pa je došlo do raskola među partnerima. Vlaho Orepić, Slaven Dobrović, Ante Šprlje, a kasnije i Ivan Kovačić otišli su iz Banskih dvora.

Uslijedio je oporbeni zahtjev za opozivom Zdravka Marića. U Saboru mu se izglasavalo povjerenje. 75 ruku bilo je za, 75 za odlazak. Marićevu fotelju na kraju je spasio glas bivšeg šefa Milanovićeva kabineta Tomislava Sauche. U međuvremenu Vlada je progurala u Saboru Lex Agrokor. Uslijedilo je i preslagivanje s HNS-om. Uskoro je otišao i Davor Ivo Stier.

Osim Agrokora, u fokusu se našla i Ina. Hrvatska je izgubila arbitražni postupak oko Ine pa je na sam Badnjak premijer objavio: ''Hrvatska će pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Ini". Nije se dogodilo ništa.

arbitraži sa Slovenijom Vlada je zauzela čvrst stav.

U prvoj godini Vlada se bavila i poreznom reformom. Povećala minimalnu plaću za 5%, povećala je i porodiljne naknade, donijela mjeru subvencioniranih kredita za kupnju stanova i najavila uvođenje eura. Ministri su zadovoljni.

Vlada je usvojila i novi zakon o braniteljima kojim im daje veća prava i mirovine. Odmah zatim uslijedila je nova razmirica s novim partnerom, i to zbog HOS-ove ploče u Jasenovcu. HNS je tražio da se makne.

Ploča je na kraju skinuta, odnosno prebačena u Novsku. Povuci-potegni cijelo vrijeme i oko kurikularne reforme. Danima se javnost ovog ljeta bavila time tko je na čelu povjerenstva – Vican ili premijer.

Oporba Vladi zamjera pokušaj stopiranje reforme, iseljavanje mladih i lošu vanjsku politiku.

''I danas ovdje treba podvući crtu, i treba jasno i glasno poručiti da predsjednik Vlade stoji na mjestu, dok Hrvatska klizi prema dolje'', rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Ako je suditi po prvoj godini, Vladu čeka još skliskog terena.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr