Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović u BiH

Josipović: Glazba je najbolji medij za dobre poruke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u neslužbenom posjetu Bosni i Hercegovini, posjetio je prijepodne Glazbenu akademiju u Sarajevu gdje se sastao sa studentima i profesorima.

Tom je prigodom podsjetio kako ga za BiH i Sarajevo te glazbene umjetnike iz te zemlje vežu mnoge drage uspomene koje potvrđuju kako i glazba može biti važna spona među ljudima i prenositelj dobrih poruka.

'Glazba je, iako apstraktna umjetnost, najbolji medij za prenošenje najboljih poruka među ljudima', kazao je Josipović istaknuvši kako je tijekom svoje glazbene karijere imao prigodu raditi s brojnim talentiranim studentima iz BiH koji su potom ostvarili iznimno uspješne karijere.

Hrvatski je predsjednik zaželio da i ovaj njegov posjet bude doživljen kao susret prijateljstva i nastavka neraskidive suradnje Hrvatske i BiH, Zagreba i Sarajeva te glazbenih akademija koje djeluju u dvije države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Najvažnija zadaća' Josipović primio nagradu za mir, posvetio je žrtvama rata Slika nije dostupna Šeks u Karlovcu 'Hrvatska je nastala krvlju hrvatskog naroda'

'Vi nastojite otvoriti puteve mira'

Dekan sarajevske Glazbene akademije Ivan Čavlović zahvalio je predsjedniku Josipoviću na posjetu, istaknuvši njegovu ulogu u jačanju pomirenja i povjerenja u susjedstvu. 'Vi nastojite otvoriti puteve mira i vaši susreti s državnicima regije otvaraju nove perspektive', kazao je dekan Čavlović.

Dodao je kako je jedan od poticaja ukupnoj suradnji i sporazum o suradnji glazbenih akademija 'zapadnog Balkana', potpisan u svibnju 2010. godine. 'To je za nas veoma važno', kazao je Čavlović poručivši hrvatskom predsjedniku kako i ovo može upisati na popis postignuća koje doprinose miru.

Čavlović je pozvao hrvatskog predsjednika da, kada mu to okolnosti dopuste, ponovo dođe na sarajevsku Glazbenu akademiju i to u ulozi gostujućeg profesora. U čast hrvatskog predsjednika profesori i studenti su priredili kratki koncert izvodeći samo za tu prigodu 'Toccatu za klavir' bosanskohercegovačkog skladatelja Milana Jeličanina te pjesmu 'Mila nane' također bosanskohercegovačkog autora Milana Prebande.

Hrvatskom će predsjedniku tijekom dana u Sarajevu biti uručena nagrada 'Sloboda' za 2010. godinu koju mu je dodijelio Međunarodni centar za mir. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene