Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je Vlada odlučila da redoviti brucoši od jeseni neće plaćati studij, studenti nisu zadovoljni. Četiri zagrebačka fakulteta za 30. ožujka pripremaju prosvjed kojim će ponovno zatražiti besplatno obrazovanje.


Studentima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta problem su i dalje kvote i školarine za diplomske studije. Jedan od najvećih problema im je prekratak rok za diplomiranje. Igor Dejanović studira ekonomiju. Već ima svjedodžbu prvostupnika, ali boji se da neće dobiti onu pravu diplomu nakon još jedne godine diplomskog studija. Mora diplomirati do kraja rujna, a obveza je previše. 'Tako je nama na petoj godini uz osam ispita, dva seminarska rada, kritički osvrt i diplomski rad sasvim nedovoljno vremena taj rok do 30.9. kad treba diplomirati', rekao je Dejanović. U protivnom, boje se, iduću godinu morali bi plaćati, a izgubili bi i studentska prava. 'Znači da napismeno stoji da nama ostaju sva studentska prava, uključujući zdravstveno osiguranje i ostala prava koja dobivamo kao studenti', kaže Dejanović.

Vezani članci PR Stjecanje praktičnih znanja tijekom studija najbolji je put do karijere u ovoj dinamičnoj industriji PR Fakultet s najviše terenskih nastava u cijeloj Hrvatskoj

S fakulteta odgovaraju, rok 30. rujna nije specifičnost ekonomije, a ni druge studentske žalbe ne mogu riješiti. 'Neće ih to ništa koštati. Ta druga godina se ne naplaćuje, ali prema sadašnjem zakonu oni gube studentska prava', rekla je Melita Kovačević, v.d. dekana Ekonomskog fakulteta. U problemima je i četvrta godina, ne znaju hoće li se plaćati diplomski studij ili ne. Studenti su zato na fakultetskom vijeću ponovno iskoristili pravo veta. 'Smatramo nekorektnim da studenti prošle godine nisu plaćali školarinu za diplomski studij, a oni koji bi upisali ove godine trebaju platiti', rekao je Ante Vuletić iz Studentskog zbora. S fakulteta opet odgovaraju, školarine su ostale iste, studentima je čak i bolje. 'Postoji deset posto studenata prema tom razdjelniku koji neće ništa plaćati, 40 posto linearno i onda onih 50 posto maksimalnog iznosa, što je povoljnije nego što je bilo prije', dodaje Kovačević. Ali studente ne mogu uvjeriti da im je bolje, naprotiv, oni najavljuju prosvjed.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju