Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastao se s Plenkovićem

Glavni tajnik NATO-a stigao u Zagreb i komentirao Junckerovo upozorenje o mogućem ratu na Balkanu

Andrej Plenković
Andrej Plenković
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg stigao je u Zagreb. Prvo se susreo s premijerom Plenkovićem, a nakon susreta obojica su dali izjave za medije.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu na posjetu Hrvatskoj povodom Dana neovisnosti zemlje. Plenković je novinarima rekao kako se s glavnim tajnikom NATO-a prisjetio zbivanja iz 1991. godine.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac Pregovori i razgovori Pupovac: "O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi – SDSS" Dario Hrebak, Predrag Štromar, Veselko Gabričević Utrka s vremenom Stari partneri nisu iznevjerili Plenkovića: "Dao nam je garancije. DP se ne može zaobići"

"Hrvatska je već devet i pol godina članica Sjevernoatlantskog saveza, pouzdan partner koji pridonosi u NATO-vim misijama. Prisutni smo i na Kosovu i u Afganistanu, bili smo i u Poljskoj, i u Litvi", podsjetio je premijer.

Kad je riječ o izdvajanju za obranu, odnosno pitanju troškova unutar saveza, premijer je naglasio kako se kontinuirano ulaže u hrvatsku vojsku te da su izdvajanja porasla s 1,15 posto prije mandata njegove Vlade, na preko 1,3 posto trenutno. Premijer je podsjetio i na kupovinu borbenih zrakoplova F-16 od Izraela.

"Razgovarali smo o nizu političkih pitanja koja su relevantna i za Hrvatsku i za NATO, prije svega na prostoru JI Europe, budući da je NATO već dugi niz godina oko svih država u našem susjedstvu. Važno je da analiziramo procese koji se zbivaju u našem susjedstvu, a poseban naglasak posvetili smo i pitanju Makedonije te situaciji između Kosova i Srbije i situaciji u BiH, a osobito u nedjelju održanih općih izbora u BiH", rekao je Plenković.

Premijer je ponovio da su još jednom utvrdili postojeći stav oko Pariško-Daytonskog sporazuma, da je BiH jedna država, dva entiteta, tri jednakopravna konstitutivna naroda, zajedno s ostalima", rekao je Plenković.

"Stoga smatramo da nije dobro kad unutar federacije jedan narod izabere predstavnika u Predsjedništvu drugom narodu", dodao je premijer.

"Za NATO je važna situacija u regiji. Sada sam došao s NATO-ove vježbe u Beogradu. Radi se o vježbi civilnih snaga u slučaju katastrofa. Važno je što ova vježba pokazuje da možemo računati na naše saveznike. Ova vježba je važna jer pokazuje snagu partnerstva. Ovo omogućuje da se izbjegnu sukobi i smanje tenzije“, rekao je glavni tajnik NATO-a.

Stoltenberg je komentirao izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera koji je upozorio u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako Europska unija dopusti da se ugase nade u pristupanje zemalja iz te regije Uniji.

"Opasno je predviđati budućnost, ali važno je biti spreman u slučaju nesigurnosti“, rekao je Stoltenberg. "Ulažemo u spremnost svih naših saveznika. Zato NATO ima veliku ulogu“, siguran je.

Premijer Plenković komentirao je najavu Željka Komšića da će tužiti RH Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, zbog Pelješkog mosta.

"Hrvatska ne krši međunarodno pravovezano za most. Hrvatska je prošle godine, što se tiče EU, vrlo temeljito pojasnila cijeli meritum. Most koji se gradi, omogućuje prolazak svih vrsta brodova bez ikakvih problema, tako da teze dijala BIH o problemu ne stoje", smatra premijer.

Što se tiče stanja u regiji, Stoltenberg navodi kako je regija napravila veliki napredak. "Hrvatska je primjer zemlje koja je napravila veliki napredak u regiji“, uvjeren je glavni tajnik NATO-a. Komentirao je i napetosti na Kosovu, rekavši kako je vrlo bitno da je NATO tamo prisutan.

Nekoliko zapadnih zemalja optužilo je prošlog tjedna Rusiju da je odgovorna za niz kibernetičkih napada svjetskih razmjera, među njima i na pokušaj hakiranja OPCW-a."Vidimo kako Rusija koristi hibridne taktike, uključujući one kibernetičke, kako bi se miješala u demokratske procese u nizu zemalja, uključujući članice NATO saveza, te kako bi napadala međunarodne institucije", istaknuo je.

Stoltenberg je naglasio da je NATO u odgovoru na sve prodorniju Rusiju intenzivirao obavještajnu suradnju i snažnije ulaže u kibernetičku spremnost u sklopu najveće adaptacije saveza nakon Drugog svjetskog rata, a u čemu sudjeluje i Hrvatska.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene