Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obrana Branimira Glavaša najavila je kako će tražiti da se istraga i saslušanja svjedoka, kojima njihov branjenik pod svaku cijenu želi prisustvovati, nastavi u zatvorskoj bolnici, ako Glavaš više ne bude sposoban dolaziti na Županijski sud u Zagrebu.


Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić novinarima je objasnio kako takav scenarij u niti jednom slučaju nije moguć jer se svi postupci moraju voditi u zgradi suda. 

Vezani članci Branimir Glavaš Documenta o Milanovićevom vraćanju odlikovanja Glavašu: "Iako je zakonita, odluka nije primjerena'' Slika nije dostupna Glavašu popucale vene

Dodao je kako su iznimke moguće jedino kada neki slučaj dođe do glavne rasprave, a nikako u istrazi.

Glavašev odvjetnik Ante Madunić, za razliku od prije dva dana, danas nije govorio o mogućnosti da obrana zatraži privremeni prekid istrage zbog Glavaševog lošeg zdravlja i moguće nesposobnosti da dolazi na saslušanja svjedoka.

Po mišljenju liječnika, Glavaš, koji već 35 dana štrajka glađu, i dalje je sposoban pratiti istragu.

Istražni sudac Zdenko Posavec danas je saslušao pet svjedoka i medicinskog vještaka Davora Strinovića koji je ponovno ustvrdio kako je osječki Srbin Čedomir Vučković, čiju je egzekuciju po tvrdnjama tužiteljstva naredio Glavaš, umro isključivo od trovanja sumpornom kiselinom koju je bio prisiljen popiti.

Prema neslužbenim informacijama vještak je odbacio mogućnost da je Vučković mogao umrijeti i od metka kojim je kasnije pogođen, čak i da nije bio prisiljen popiti kiselinu iz akumulatora.

Madunić smatra kako se njegovim svjedočenjem pobija dio iskaza drugoosumnjičenog Krunoslava Fehira. 'To isključuje mogućnost da mu se oprosti i od njega napravi pokajnik', objasnio je Madunić.

Dodao je da je saslušan i Nikola Jaman, za kojega obrana tvrdi da je zapovijedao jedinicom čije vodstvo tužiteljstvo pripisuje Glavašu.

'Jaman je na sud došao s torbom, rekavši kako je spreman otići u zatvor, ako tamo treba biti zapovjednik jedinice za koju se tvrdi da joj je zapovijedao Glavaš', rekao je Madunić.

Između ostalog Madunić je najavio kako obrana planira predložiti još 11 svjedoka.

Istražni sudac saslušao je i bivše članove osječkog Sekretarijata za narodnu obranu i tzv. prištapske čete, Ivana Kardoša, Božidara Jurišića, Tomu Bagarića, Dubravka Maričića i Ivicu Nikšića.

Istraga se nastavlja sutra.