Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na datum 8. listopada 1991. godine slavi se Dan neovisnosti.


Hrvatski je sabor toga dana jednoglasno raskinuo sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ.

Vezani članci Hrvatski sabor Nakon izbora novi ljudi dolaze u Sabor, ali neki će - sjediti na dvije fotelje: "Koliko su aktivni kolege moji zastupnici, ja ću opet biti najaktivniji" Slika nije dostupna 'Najsramotnije je da gotovo stotinjak zastupnika nije došlo na svečanu sjednicu'

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice koja je zahtijevala da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Taj je međunarodni moratorij istekao dan prije donošenja odluke, 7. listopada 1991., na dan kada je bivša JNA iz zrakoplova raketirala Banske dvore s namjerom likvidacije prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

>> Predsjednik Josipović uputio čestitku povodom Dana neovisnosti

Zbog te je agresije Sabor spomenutu Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ donio na sjednici u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici.

Sjećate li se gdje ste bili 8.listopada 1991. godine? Na moj.report@novatv.hr šaljite nam svoje priče i sjećanja na taj dan. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook