Krstičević i Kohorst (Foto: MORH)
Krstičević i Kohorst (Foto: MORH)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević danas se sastao se s veleposlanikom SAD-a u Robertom Kohorstom.


U priopćenju MORH-a kao teme se navode obljetnica Hrvatske u NATO-u, bilateralni odnosi dviju zemalja, zajedničke vojne vježbe i globalna sigurnost, ali ne i propala nabava vojnih aviona.

Vezani članci Doček Ante Gotovine i Mladena Markača (Foto: Brala/Filić/Prpić/Pixsell) - 2 Sedam godina od oslobođenja generala Gotovine i Markača i veličanstvenog dočeka: "Tog dana Hrvatska je bila jedno" Hrvatska u NATO-u, ilustracija (Foto: Pixsell, Borna Filić) Hrvatska prije deset godina ušla u NATO: "Nitko vam više neće uzeti slobodu"

"Na sastanku, koji je održan u svijetlu ovotjednog obilježavanja 70. obljetnice osnivanja NATO saveza i 10. obljetnice članstva Republike Hrvatske u NATO-u, potvrđeni su izvrsni bilateralni odnosi dviju zemalja.Istaknuto je kako su Sjedinjene Američke Države ključan strateški saveznik i partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti, te je potvrđena zajednička opredijeljenost i savezništvo u doprinosu globalnoj sigurnosti.
U tom kontekstu, na sastanku se razgovaralo o zajedničkom sudjelovanju u NATO vođenim operacijama, misijama i aktivnostima te o obuci, izobrazbi i vojnim vježbama hrvatske i američke vojske", poručuju iz MORH-a. 

S američkim veleposlanikom Robertom Kohorstom o toj temi nije razgovarao ni premijer Andrej Plenković na sastanku u siječnju

»Nisam ga trebao to pitati, Kao što znate, radimo temeljitu analizu cijelog procesa i iz razgovora s izraelskom stranom i konzultacija s američkom stranom mislim da imamo ideju zašto se to dogodilo«, kazao je premijer u siječnju.