Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na stranačkom skupu u Karlovcu večeras su kandidati Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Ratko Gajica i Milorad Pupovac i zamjenski kandidat Aleksandar Milošević, predstavljajući izborni program, istaknuli da im je cilj osvojiti četiri saborska mandata - tri s manjinske liste u 12. i jedan iz IX. izborne jedinice.


Za to ima izgleda jer smo uspostavili dijalog s vlašću, pa ljudi
prepoznaju da je SDSS bolje rješenje za Srbe u Hrvatskoj nego oni koji se nude kao naša alternativa, kazao je Gajica.

Vezani članci Tomo Medved (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Medved: "Srbija se mora suočiti s istinom i svojom ulogom u provedbi velikosrpske ideologije. Na istini možemo graditi buduće odnose" Milorad Pupovac Pupovac otklanja nesporazume, uputio posebnu poruku ministru vanjskih poslova: "Neka to uzme u obavezu, a ne da popuje"

Pupovac je pozvao "sunarodnjakinje i sunarodnjake u zavičaju i
izbjeglištvu" da glasuju za kandidate SDSS-a u XII., manjinskoj
izbornoj jedinici, jer bi s četiri mjesta u Hrvatskom saboru SDSS
mogao nastaviti posao koji je radio i u prošle četiri godine:
"rješavati teška pitanja radnoga staža i neisplaćenih mirovina,
stambenog pitanja za bivše nositelje stanarskih prava, zapošljavanja i razvoja povratničkih mjesta tako da postanu realna politika nove Vlade". Da bi se riješila ta pitanja, istaknuo je, trebamo partnerski sudjelovati u Vladi.

Nastojimo da umjesto sporazuma o suradnji s Vladom, za koji se borimo iz Sabora, stvorimo uvjete da sudjelujemo u Vladi i tako osiguramo i novac u proračunu već za sljedeću godinu, pa da na temelju toga možemo osigurati i novac od Europske unije i od matične države, kazao je Pupovac.

Ratko Gajica drži da su Srbi u Hrvatskoj i kao pojedinci i kao
zajednica u vrlo teškoj situaciji iako je dio problema razriješen od 2004. do danas.

- Srbi moraju imati jak tim u Saboru koji će ih zastupati, pa da
možemo vršiti pritisak na vlast, koja god bila. Ne ćemo birati po
onome koja nam se stranka sviđa, nego s kojom možemo ukloniti probleme i ispuniti očekivanja naših ljudi. Ne možemo reći da s dosadašnjom vlasti nije mnogo toga riješeno, ne toliko po količini, već po stvorenu ozračju koje omogućuje da se tako nastavi. Ali prepreke su još brojne. Srbi su u nepravednu položaju, u zapošljavanju su na rubu diskriminacije, a ni opće raspoloženje još ne pogoduje doslovnoj provedbi zakona. Zakoni postoje, ali oni koji ih trebaju primijeniti nalaze stotinu načina da ih ne primijene kad su u pitanju Srbi, kazao je Gajica.