Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjernik za proširenje Štefan Füle predstavit će završno izvješće o pretprisupnom monitoringu 26. ožujka na izvanrednoj sjednici hrvatske Vlade u Zagrebu, izjavila je danas u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.


"Očekujemo vrlo pozitivno izvješće, naročito s obzirom da je povjerenik za proširenje Stefan Füle najavio svoj dolazak u Zagreb 25. ožujka navečer kako bi 26. ožujka na izvanrednoj sjednici Vlade predstavio završno izvješće o monitoringu", izjavila je novinarima ministrica Pusić, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove.

>> Izvješće o monitoringu dat će zeleno svjetlo Hrvatskoj

Vesna Pusić razgovarala s Ceciliom Malmstroem

Vezani članci Dragan Lozančić i Orsat Miljenić Novi sukob Pantovčak - MORH oko dnevnica: "Zlostavljanje se protegnulo na hrvatske vojnike" Slika nije dostupna Pusić odbacila nepravilnosti u kupnji zgrade u Bruxellesu

Ministrica Pusić u Bruxellesu je razgovarala i s povjerenicom za unutarnje poslove Ceciliom Malmstroem. Dio toga sastanka posvećen je razgovoru o antikorupcijskoj strategiji. Europska komisija svake dvije godine objavljuje izvješće o borbi protiv korupcije u zemljama članicama, a sljedeće će biti objavljeno ovoga ljeta. Povjerenica Malmstrom o tome je razgovorala u petak i s ministrom za pravosuđe Orsatom Miljenićem.

Građani BIH-a mogu u Hrvatsku s osobnom iskaznicom i nakon ulaska u EU?

Također je bilo riječi i o hrvatskom zahtjevu da se državljanima Bosne i Hercegovine omogući ulazak u Hrvatsku s osobnom iskaznicom i nakon 1. srpnja. Hrvatska je 8. ožujka uputila službeno pismo irskom predsjedništvu EU-a s molbom da se građanima BiH omogući ulazak u Hrvatsku nakon njezina ulaska u EU na isti način na koji su hrvatski građani mogli ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju. Također je bilo riječi i da se građanima trećih zemalja, koji imaju schengensku vizu, omogući ulazak u Hrvasku na temelju te vize, uključujući i državljane Kosova.

Ministrica je s povjerenicom Malmstroem razgovorala i o predstudiji izvedivosti, koju financira Europska komisija, a koja treba dati odgovor na pitanje koji je najbolji način povezivanja duboravačkog područja s ostatkom zemlje.

"Ta predstudija ispituje različite mogućnosti povezivanja teritorija i ona mora uzeti u obzir ne samo financijski, nego i schengenski, politički i prometni aspekt te činjenicu da se moraju poštovati pravila unutar EU-a o povezivanju teritorija. Kao što je cijela ideja EU-a gradnja mostova tako i ovdje ima određenih argumenata da bi se to na taj način moglo učiniti ako se to na temelju predstudije izvedivosti pokaže kao najefikasnije rješenje", rekla je Pusić.

Ministrica Pusić je rekla da očekuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu krajem ožujka ili početkom travnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju