Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija će u svom završnom izvješću o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine dati Hrvatskoj zeleno svjetlo ocjenom da u potpunosti ispunjava kriterije za članstvo u Uniji, doznaje se iz izvora Komisije.


Komisija je u završnoj fazi izrade proljetnog izvješća o monitoringu, koje bi trebalo biti objavljeno u drugoj polovici ožujka. Izvor Komisije koji je vrlo dobro upućen u rad na tom izvješću rekao je, služeći se medicinskom terminologijom, da su "nalazi sistematskog pregleda posve uredni".

Takva ocjena ne predstavlja iznenađenje i ona se mogla nazrijeti i iz nekoliko nedavnih javnih izjava dužnosnika Komisije zaduženih za proširenje. U završnom izvješću od 15-tak stranica, Komisija će se usredotočiti na 10 zadaća koja spadaju u tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Komisija je u svom Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu objavljenom u listopadu prošle godine identificirala 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine.

Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. Maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012.; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.

>>
Europska komisija pozdravlja dogovor o Ljubljanskoj banci

Načelnik odjela za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje Dirk Lange još je u drugoj polovici siječnja rekao da očekuje da će Hrvatska od tih 10 zadaća do objavljivanja proljetnog izvješća ispuniti njih sedam, a preostale tri do dana pristupanja, 1. srpnja ove godine. Kao tri preostale zadaće, Lange je naveo brodogradnju, granične prijelaze kod Neuma i prijevode europske pravne stečevine na hrvatski jezik.

U međuvremenu je potpisan ugovor o privatizaciji Brodosplita, za Brodotrogir je parafiran ugovor i on bi vrlo brzo mogao biti spreman za konačno potpisivanje, a za 3. Maj je pulsko brodogradilište Uljanik predalo obvezujuću ponudu i preuzimanje riječkog brodogradilišta trebalo bi uskoro biti dovršeno. Što se prijevoda tiče, znatno je ubrzan rad na prevođenju, angažirani su dodatni prevoditelji i Komisija je zadovoljna sadašnjim ritmom prevođenja jer jamči da će taj posao biti u potpunosti gotov do 1. srpnja. Radovi na izgradnji graničnih prijelaza kod Neuma također su ubrzani i ti objekti bi trebali biti gotovi do 31. ožujka.

Pozitivno izvješće o monitoringu i rješavanje pitanja Ljubljanske banke otklanjaju zadnje prepreke za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, omogućavajući preostalim članicama EU-a Njemačkoj, Danskoj i Sloveniji da na vrijeme ratificiraju hrvatski pristupni ugovor, što osigurava ulazak 1. srpnja ove godine kako je i predviđeno.

Hrvatska je prva zemlja za koju je uveden mehanizam pretpristupnog monitoringa, kojim se nadzire ispunjavanje obveza od potpisivanja pristupnog ugovora do stupanja u članstvo. Na taj način Europska unija se osigurava da zemlja uđe potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica. Time se također željelo spriječiti ponavljanje ranijih iskustava kada su zemlje pristupnice često zaustavljale sve reforme nakon potpisivanja pristupnog ugovora i mirno čekale okončanje postupka ratifikacije. Stoga je pretpristupni monitoring i oblik pritiska koji se zadržava sve do dana pristupanja, u okviru kojeg se posebno prate tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost, koja se smatraju ključnima za uspješno funkcioniranje svake zemlje članice.

Od potpisivanja pristupnog ugovora, 9. prosinca 2011. godine, Komisija je do sada objavila dva od tri predviđena izvješća o monitoringu. Prvo je objavljeno 24. travnja 2012. godine za tri najvažnija poglavlja, zatim je 10. listopada 2012. objavljeno Sveobuhvatno izvješće, kojim su pokrivena sva poglavlja, a treće i završno za samo tri najvažnija poglavlja treba biti objavljeno u drugoj polovici ožujka. Ranije se spominjalo da bi to moglo biti 21. ožujka, međutim, izvori iz Komisije ističe da postoji mogućnost da to bude nekoliko dana kasnije. (Hina)

Vezani članci Ilustracija Ruanda bolja od Hrvatske: Objavljena nova lista percepcije korupcije, Danska na prvom mjestu Karl Erjavec (Foto: AFP) Slovenci razočarani mlakim odgovorom Europske komisije na najavu tužbe protiv Hrvatske

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju