Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završno izvješće

Izvješće o monitoringu dat će zeleno svjetlo Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija će u svom završnom izvješću o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine dati Hrvatskoj zeleno svjetlo ocjenom da u potpunosti ispunjava kriterije za članstvo u Uniji, doznaje se iz izvora Komisije.

Komisija je u završnoj fazi izrade proljetnog izvješća o monitoringu, koje bi trebalo biti objavljeno u drugoj polovici ožujka. Izvor Komisije koji je vrlo dobro upućen u rad na tom izvješću rekao je, služeći se medicinskom terminologijom, da su "nalazi sistematskog pregleda posve uredni".

Takva ocjena ne predstavlja iznenađenje i ona se mogla nazrijeti i iz nekoliko nedavnih javnih izjava dužnosnika Komisije zaduženih za proširenje. U završnom izvješću od 15-tak stranica, Komisija će se usredotočiti na 10 zadaća koja spadaju u tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost.

Komisija je u svom Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu objavljenom u listopadu prošle godine identificirala 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti do predviđenog ulaska u članstvo 1. srpnja 2013. godine.

Tih deset zadaća su: potpisivanje privatizacijskog ugovora za Brodosplit i poduzimanje potrebnih mjera kako bi se pronašlo održivo rješenje za brodogradilište 3. Maj i Brodotrogir u cilju dovršenja restrukturiranje brodogradnje; provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta; prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka; uspostava Povjerenstva za sukob interesa kako bi moglo započeti s radom; prihvaćanje novog zakona o pravu na pristup informacijama kako bi se pojačao pravni i administrativni okvir u području pristupa informacijama; prihvaćanje zakonskih akata kako bi se osigurala provedba zakona o policiji; dovršenje izgradnje graničnih prijelaza na neumskom koridoru; zapošljavanje graničnih policajaca u skladu s ciljanim brojem za 2012.; dovršavanje i usvajanje strategije o migracijama s jasno definiranim mjerama za integraciju najranjivijih skupina migranata; jačanje kapaciteta za prevođenje i reviziju pravne stečevine kako bi se ta zadaća ispunila do dana ulaska u EU.

>>
Europska komisija pozdravlja dogovor o Ljubljanskoj banci

Načelnik odjela za Hrvatsku u Općoj upravi za proširenje Dirk Lange još je u drugoj polovici siječnja rekao da očekuje da će Hrvatska od tih 10 zadaća do objavljivanja proljetnog izvješća ispuniti njih sedam, a preostale tri do dana pristupanja, 1. srpnja ove godine. Kao tri preostale zadaće, Lange je naveo brodogradnju, granične prijelaze kod Neuma i prijevode europske pravne stečevine na hrvatski jezik.

U međuvremenu je potpisan ugovor o privatizaciji Brodosplita, za Brodotrogir je parafiran ugovor i on bi vrlo brzo mogao biti spreman za konačno potpisivanje, a za 3. Maj je pulsko brodogradilište Uljanik predalo obvezujuću ponudu i preuzimanje riječkog brodogradilišta trebalo bi uskoro biti dovršeno. Što se prijevoda tiče, znatno je ubrzan rad na prevođenju, angažirani su dodatni prevoditelji i Komisija je zadovoljna sadašnjim ritmom prevođenja jer jamči da će taj posao biti u potpunosti gotov do 1. srpnja. Radovi na izgradnji graničnih prijelaza kod Neuma također su ubrzani i ti objekti bi trebali biti gotovi do 31. ožujka.

Pozitivno izvješće o monitoringu i rješavanje pitanja Ljubljanske banke otklanjaju zadnje prepreke za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, omogućavajući preostalim članicama EU-a Njemačkoj, Danskoj i Sloveniji da na vrijeme ratificiraju hrvatski pristupni ugovor, što osigurava ulazak 1. srpnja ove godine kako je i predviđeno.

Hrvatska je prva zemlja za koju je uveden mehanizam pretpristupnog monitoringa, kojim se nadzire ispunjavanje obveza od potpisivanja pristupnog ugovora do stupanja u članstvo. Na taj način Europska unija se osigurava da zemlja uđe potpuno spremna, bez potrebe da se nad njom provodi nadzor i nakon što postane članica. Time se također željelo spriječiti ponavljanje ranijih iskustava kada su zemlje pristupnice često zaustavljale sve reforme nakon potpisivanja pristupnog ugovora i mirno čekale okončanje postupka ratifikacije. Stoga je pretpristupni monitoring i oblik pritiska koji se zadržava sve do dana pristupanja, u okviru kojeg se posebno prate tri najteža poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost, koja se smatraju ključnima za uspješno funkcioniranje svake zemlje članice.

Od potpisivanja pristupnog ugovora, 9. prosinca 2011. godine, Komisija je do sada objavila dva od tri predviđena izvješća o monitoringu. Prvo je objavljeno 24. travnja 2012. godine za tri najvažnija poglavlja, zatim je 10. listopada 2012. objavljeno Sveobuhvatno izvješće, kojim su pokrivena sva poglavlja, a treće i završno za samo tri najvažnija poglavlja treba biti objavljeno u drugoj polovici ožujka. Ranije se spominjalo da bi to moglo biti 21. ožujka, međutim, izvori iz Komisije ističe da postoji mogućnost da to bude nekoliko dana kasnije. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Budućnost pred vratima Hrvatska je ušla u najužu jezgru jednog od najjačih globalnih sustava: Iduća godina mogla bi biti presudna Ilustracija Dodatna sredstva Ozbiljno upozorenje Europske komisije: Postoji ogroman rizik od terorističkih napada u EU-u!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene