Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HSS-a Josip Friščić rekao je da na jučerašnjem razgovoru s premijerkom Jadrankom Kosor i potpredsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem nije bila ni riječju izražena sumnja da zastupnici SDSS-a neće sudjelovati u radu, odnosno donošenju saborskih dokumenata.


Rekao je i kako se boji da neki zakoni neće doći na red. Razgovarali smo utroje i ni riječju nije izražena sumnja da njihovi zastupnici neće sudjelovati u radu, odnosno donošenju saborskih dokumenata, istaknuo je Friščić danas u središnjici HSS-a u Zagrebu gdje su koalicijski sporazum potpisali HSS i Zelena stranka za VII. izbornu jedinicu, odgovarajući na novinarski upit misli li da je SDSS još uz vladajuću koaliciju i da će ih podupirati u radu Sabora.

Na upit što misli o izjavi potpredsjednika SDSS-a Pupovca da se treba dogovoriti o još nekim točkama dnevnog reda, Friščić je odgovorio kako je 'sigurno da u danima koji su pred nama, a tako je završilo i do sada svako zasjedanje, ima i dio zakona koji, bojim se, neće doći na red, ali se razgovaralo i dogovoreno je da se utvrde prioriteti stavljanja na raspravu i mislim da će se o tome danas i postići dogovor'.

Vezani članci Branko Bačić Manjine blokirale HDZ-ov zakon, Bačić ustvrdio: "Žele izjašnjavanje na dva materinja jezika, a to za nas nije prihvatljivo" Milorad Pupovac i Boris Milošević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Burno u Saboru: Zekanović žestoko izvrijeđao koaliciju i Pupovca, on ga nazvao Srboljubom!

Friščić o prioritetima rasprave

Friščić je dodao kako se razgovaralo o sugestijama o određenim prioritetima o tome o čemu treba raspravljati.

Mi smo rekli da su to prije svih zakoni povezani s monitoringom, gdje smo se obvezali da ćemo ih uskladiti, odnosno donijeti, zatim o privremenom financiranju kako se ne bi izazvao zastoj u zdravstvu, školstvu, socijali, svemu što ovisi o privremenom financiranju i proračunu, te da se osigura stavka za financiranje referenduma u prvom tromjesečju iduće godine, kazao je Friščić, govoreći o jučerašnjem razgovoru s premijerkom i potpredsjednikom SDSS-a.

Na pitanje što bi Bruxelles mogao reći o promjeni zakona o Ini, Friščić je odgovorio: 'Ako je nešto predmet spora, ako je nešto pod istragom, onda su dio toga procesa zasigurno i oni akti koji su u tom procesu zaključivani'. 'Očekujemo u tome smjeru i takva očitovanja iz Bruxellesa. Kad budemo imali pravorijek o okolnostima i uvjetima kad su neki dokumenti zaključivani, onda će se zasigurno moći i na pravi način suditi o njihovim učincima i posljedicama', rekao je Friščić.

Europska komisija u srijedu je potvrdila da je u ponedjeljak u Bruxellesu održan sastanak na stručno-tehničkoj razini s izaslanstvom hrvatske vlade o prijedlogu zakona po kojem nitko osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine te dodala da o tom pitanju još nema konačnu ocjenu i očekuje dodatna hrvatska objašnjenja. (Hina)