Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska je s Hrvatskom potpisala u petak sporazum o strateškoj suradnji, čime je Hrvatska postala prva zemlja izvan Europske unije s kojom Francuska potpisuje taj međunarodni akt.


Hrvatska premijerka Jadranka Kosor potpisala je sporazum s francuskim premijerom Francoisom Fillonom u Zagrebu tijekom Fillonova posjeta. Fillon, prvi francuski premijer u posjetu Hrvatskoj, u petak popodne s drugim će visokim europskim dužnosnicima sudjelovati u Dubrovniku na Croatia summitu 2010. Sporazum o strateškoj suradnji katalog je prioriteta bilateralne suradnje, a dvoje je premijera tijekom zagrebačkog sastanka razgovaralo o političkoj i gospodarskoj suradnji, te o mogućnostima jačanja sustava učenja francuskoga jezika u Hrvatskoj te školovanja hrvatskih studenata u Francuskoj.

Vezani članci Slika nije dostupna Fillon: 'Učiniti sve da se izbjegne rat s Iranom' Slika nije dostupna Umro bivši francuski premijer Raymond Barre

'Zahvalni smo Francuskoj na potpori koju pruža Hrvatskoj u približavanju Europskoj uniji', rekla je hrvatska premijerka i dodala: 'Veoma smo zainteresirani za francuska ulaganja u Hrvatsku'. Po riječima hrvatske premijerke, ima prostora za jačanje suradnje i na području turizma. 'Oduvijek podupiremo Hrvatsku koja pripada Europi i sudjelovala je u izgradnji europske civilizacije', rekao je Fillon i dodao kako će 'hrvatski ulazak u Europsku uniju biti snažna poruka' zemljama regije da će i oni to ostvariti.

Hrvatsko-slovenski arbitražni sporazum primjer je uspješnoga rješavanja sporova, rekao je francuski premijer dodajući da su dvije zemlje dogovorom pokazale 'europski način rješavanja konflikata'. Francuski premijer rekao je da će se 2012. održati festival hrvatske kulture u Francuskoj, a premijerku Kosor pozvao je da najesen posjeti Pariz. Hrvatska premijerka prihvatila je poziv i premijeru Fillonu prenijela poziv francuskom predsjedniku Nicholasu Sarkozyju da posjeti Hrvatsku. 'Vjerujem da će se to ostvariti, ako ne ove, a ono iduće godine', rekla je Kosor. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju