Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vjerodostojnost fotografija, kada su nastale i u kojim okolnostima, utvrdit će MUP, ali samo ako to zatraži Haški sud. No, i bez kompliciranih analiza saznali smo kako su fotografije snimljene digitalnim Canon fotoaparatom prošli vikend.


- Danas uopće nije problem utvrditi kada je neka slika snimljena jer u običnom pregledniku slika dobivamo informacije iz svake digitalne kamere kada je koja slika snimljena. Ako pogledamo ovu exif informaciju, koja je jedna specifikacija za slike i koju svaki digitalni fotoaparat zabilježi, možemop vidjeti tko je proizvođač kamere, koji je model, rezolucija i, što nas najviše zanima, datum - to je 22. prosinca 2007. godine u 17 sati, 21 minutu i 6 sekundi, rekao nam je naš IT stručnjak Goran Mikić.

Vezani članci Sunčano vrijeme, ilustracija Suncu unatoč, temperature neće biti pretjerano visoke: Meteorolog otkrio kad nam opet stiže toplo vrijeme Kiša u Zagrebu, ilustracija Očekuje nas novi val kiše: Meteorolog otkriva kad bi se vrijeme moglo stabilizirati i priuštiti nam još pokoji sunčani dan

>> 'Markač je Božić proveo s obitelji, a ne u lovu'

>> 'Prvo treba utvrditi vjerodostojnost snimki' 

>> Markač lovio veprove s Kirinom i možda prekršio haške uvjete

Podsjetimo, Markačev odvjetnik Goran Mikuličić danas je izrazio sumnju u njihovu vjerodostojnost.

Pozvao se na tvrdnje virovitičke gradske uprave koja je ustvrdila kako nije riječ o ovogodišnjim fotografijama, nego o fotografijama iz 2003. godine. 
 
- U odsutnosti bilo kakvog drugog saznanja, prihvaćam uvjeravanja iz ureda virovitičkoga gradonačelnika da su sporne fotografije datirane iz nekog ranijeg vremena, rekao je Mikuličić.

On je ustvrdio kako je Markač proveo Božić s obitelji u vlastitom domu, opovrgavajući tako da je njegov branjenik odlazeći u lov prekršio pravila kućnog pritvora u kojem se nalazi.

I pomoćnik ministrice pravosuđa Gordan Markotić rekao je danas da se najprije mora utvrditi vjerodostojnost fotografija na kojima je haški optuženik general Mladen Markač, a glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec rekao je da će MUP napraviti analizu spornih fotografija ako to zatraži Haaški sud.

- Treba se utvrditi vjerodostojnost fotografija, kada su nastale i u
kojim okolnostima te se tek onda može govoriti o daljnjim službenim mjerama koje ćemo poduzeti, rekao je Markotić, načelnik Uprave za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima.