Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njih čak 8

FOTO Pronađi 'uljeze' u Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada koalicije SDP-HNS-IDS-HSU 2011. godine izgledala je znatno drugačije nego danas.

Od tada su je napustili ministri Zlatko Komadina, Mirela Holy, potpredsjednik Radimir Čačić, Veljko Ostojić, potpredsjednik Neven Mimica, Slavko Linić, a ubuduće u njoj više neće biti ni Željka Jovanovića i Rajka Ostojića.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Banski dvori Mala škola izbora Što je Vlada Republike Hrvatske?

Otišlo je ukupno osam ministara.

Kako je Vlada RH izgledala na samom svom početku, pogledajte na priloženim fotografijama.

Varga i Mornar novi ministri! Evo što je premijer naveo kao razloge za smjenu Ostojića i Jovanovića

Podsjećamo, premijer Zoran Milanović smijenio je u srijedu dvojicu ministara - zdravlja Rajka Ostojića te znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, i rekao da će umjesto njih Saboru predložiti Sinišu Vargu te Vedrana Mornara.

Nakon razgovora s Ostojićem i Jovanovićem zaključili smo da je najbolji interes i vlade i SDP-a da oni ojačaju saborski klub SDP-a, rekao je Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima uoči sjednice vlade. Od Varge i Mornara, koje će Saboru predložiti za nove ministre, očekuje nastavak refomi i racionalizacije dvaju velikih sustava u kojima su, kako je rekao, obaveze ogromne, novaca je malo, a otpori ogromni.

Milanović je na početku sjednice vlade zahvalio suradnji dvojici ministara koje je netom prije toga smijenio. "Želio bih se zahvaliti dvojici kolega koji su s nama radili dvije i pol godine: Rajku Ostojiću i Željku Jovanoviću... na svemu što su izdržali, istrpjeli u resorima, koji su uz sve poteškoće s kojima se svi susrećemo oni bili naročito izloženi, pa i uvredama, katkad i gorim stvarima od uvreda", rekao je Milanović.

Dodao je da se dvojica sada već bivših ministara vraćaju u Sabor. Govoreći o njihovim resorima, Milanović je rekao da su to veliki sustavi "koje je u ovakvim okolnostima uz ovakve opstrukcije i podmetanja jako teško voditi, možda teže od bilo kojeg drugog".

Potpredsjednica Vlade i predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas kako vjeruje da je ovo zadnja rekonstrukcija Vlade u ovom mandatu i da će se sada okrenuti prezentiranju rezultata rada Vlade i svih ministarstava. Napomenula je da ju je premijer obavijestio o svojoj namjeri o promjenama u Vladi u okviru SDP-ove kvote prije nego što je otputovala na sastanak Vijeća ministara Europske unije i Arapske lige u Atenu.

Ostojić nije razočaran, Jovanović neraspoložen za izjave

Bivši ministar Ostojić izjavio je nakon sjednice vlade da nije umoran ni razočaran i da odlazi zadovoljan rezultatima koje je postigao. Dodao je da nije umoran a da će svoje osjećaje podijeliti s najbližima, a ne s javnosti. Kazao je i da odlazi s velikim zadovoljstvom, jer je načinjen Master plan koji su pohvalili Europska komisija i Svjetska banka.

Za razliku od Ostojića, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nije bio raspložen za izjave već je novinarima nakon sjednice rekao da ne trebaju trčati za njim, jer je sve rekao i nema namjeru više ništa ponavljati. U današnjem priopćenju za javnost, pak, Jovanović opovrgava da je "najgori ministar u posljednjih 50 godina". Također, između ostaloga, navodi da mu vlast radi vlasti nije cilj i da će se iz saborskih klupa nastaviti boriti za boljitak učenika, studenata i sportaša.

Ministri očekuju dobru suradnju s kolegama

Ministri u vladi od Siniše Varge i Vedrana Mornara, koje će premijer Zoran Milanović Saboru predložiti za nove ministre zdravlja odnosno znanosti, obrazovanja i sporta, očekuju dobru suradnju, a hvale suradnju i posao koji su napravili dosadašnji ministri Rajko Ostojić i Željko Jovanović. Potpredsjednica Vlade, ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je da je s dvojicom smijenjenih ministara surađivala jako dobro te naglasila da su vodili jako teške resore i zajedno napravili "velike pomake i u obrazovanju i u zdravstvu".

Od Varge i Mornara očekuje da će nastaviti s provedbom reformi i kaže da im neće biti lako jer će voditi dva sustava u kojima nema dovoljno novca i u kojima je teško raditi velike rezove jer su ljudi osjetljivi na obrazovanje i zdravlje.

I ministar uprave Arsen Bauk naglasio je veličinu resora koje su pokrivali Ostojić i Jovanović dodajući da je s njima dobro surađivao. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako nikad nije lijepo kada kolege s kojima radite, odlaze. No, kaže, siguran je da će Ostojić i Jovanović nastaviti dobro raditi u Saboru.

Sindikati bez žaljenja za bivšim ministrima

Kritike lošeg stanja u zdravstvenom sustavu, sporosti u provođenju reformi, nedostatka kvalitetnog socijalnog dijaloga ali i sumnja da je smjena posljedica političkih borbi unutar SDP-a, bile su prve reakcije predstavnika sindikata i udruga na odlazak dosadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića. "Ako je Rajko Ostojić najodgovorniji za probleme u sustavu i sporost u provedbi zdravstvene reforme, nije trebalo čekati kraj mandata da ga se smijeni već je to trebalo napraviti na polovici mandata", reakcija je predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Ivica Babić podsjetio je kako je skupština tog sindikata prije 10 dana zatražila smjenu ministra Ostojića zbog lošeg stanja u zdravstvenom sustavu te zbog nedobronamjernog i nekorektnog odnosa prema liječnicima. "Od novog ministra očekujemo žurno uspostavljanje socijalnog dijaloga između Ministarstva i HLS-a kako bi, u interesu građana, pacijenata i liječnika, što prije riješili spor. "Bez rješenja socijalnog spora teško će se rješavati veliki problemi u zdravstvu", smatra Babić.

Sindikati u školstvu i znanosti redom su pozdravili promjene na čelu Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta, no napominju da će budući ministar Vedran Mornar, kojeg ocjenjuju razumnim i čovjekom dijaloga, biti uspješan jedino ako vlada promijeni svoju politiku prema obrazovanju i znanosti.

"Smjena ministra Jovanovića jedna od boljih odluka premijera Zorana Milanovića, jer Jovanović je definitivno bio najlošiji ministar obrazovanja od osamostaljenja Hrvatske", izjavio je za Hinu čelnik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec. Međutim, napominje i da novi ministar Vedran Mornar nema šanse biti uspješan dok ova Vlada ne promijeni politiku prema obrazovanju. U Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama očekuju da će s budućim ministrom uspostaviti suradnju. "Mornar je, koliko ga poznajemo, čovjek dijaloga, pa vjerujem da ćemo otvoriti dijalog koji je s Ministarstvom u potpunosti izostao dok je Jovanović bio ministar", zaključio je Mihalinec. Predsjednik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić ocijenio je kako je promjena u resoru obrazovanja zakasnila barem godinu i pol. Premijer Milanović zaslužuje i pohvalu i kritiku za ovaj potez, ističe Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

"Premijer zaslužuje pohvalu jer se odlučio smijeniti čovjeka kojeg je postavio padobranom u područje o kojem ništa ne zna. U dvije i pol godine obrazovni sustav i znanost i ova država izgubili su sa čovjekom čiji je jedini zadatak bio da odradi prljavi posao u sustavu koji je ionako već slab i na aparatima, odnosno da provodi mjere restrikcija i mrcvarenja. Posljedice djelovanja Jovanovića su zastrašujuće", oštar je bio Ribić. "Godinu dana pred izbore dobivamo novog čovjeka u sustav, koji vjerojatno neće imati utjecaja, jer nije član partije. Ovom najviše izmrcvarenom sektoru, sa zaposlenicima najviše bijesnima na vladu, premijer sada nudi umivenu sliku. Vidimo mi što je u pozadini te priče", istaknuo je Ribić.

Analitičari: smjene u Vladi neće dovesti ni do kakvih promjena

Politički analitičari Žarko Puhovski i Anđelko Milardović suglasni su u stavu kako današnja rekonstrukcija neće dovesti ni do kakvih promjena u radu vlade. "Tresla se brda, rodio se miš, to nije rekonstrukcija vlade, ništa se nije dogodilo i nikakve promjene ne treba očekivati", prokomentirao je Puhovski za Hinu.

Puhovski je rekao kako je maknut jedan ministar koji je loš - Jovanović, i jedan koji je pokušavao nešto učiniti - Ostojić, no da to ne ukazuje na promjenu smjera vlade, već je premijeru bilo važno pokrenuti neku akciju prije no što ode na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil.

Analitičaru Anđelko Milardoviću s psihološkog stajališta je zanimljivo što je dosadašnji ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, kao netko tko je u posljednjima previranjima u SDP-u podupirao premijera Milanovića, prošao jednako loše kao i smijenjeni ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je Mlanovićev protivnik u stranci.

Drži kako dolazak novih ministara u vladu neće dovesti do promjena na bolje, jer je premalo vremena do kraja mandata, a radi se o golemim sustavima koji proizvode troškove. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene