Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isplata kreće u ponedjeljak

Fond branitelja dijeli 154,48 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fond hrvatskih branitelja u ponedjeljak kreće s isplatom dividendi, a iznos za isplatu iznosi 154,48 milijuna kuna.

'Isplata dividendi za 2009. i 2010. iz Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji započet će u ponedjeljak, a ukupan iznos namijenjen za isplatu dividendi za protekle dvije godine je 154,48 milijuna kuna', izvijestio je danas Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednik Upravnog odbora Fonda.

Pročitajte i ovo Odlikovanje branitelja - 1 Nakon 30 godina Predsjednik Milanović odlikovao branitelje: "Ovo je malen, ali i velik dug časti koji Hrvatska ima prema vama" Darko Nekić - 1 NAJAVA DRŽAVNOG TAJNIKA Raste osnovica za invalidninu i druga braniteljska prava, evo kome ide najviše

'Fond hrvatskih branitelja poslovao je više nego uspješno u prošloj godini, posebice ako se uzme u obzir globalna krizu koja je ostavila posljedice i na financijskom tržištu te u gospodarstvu', istaknuo je Ivić. Dividenda po udjelu iznosi 62,78 kuna.

Krajem prošle godine imovina Fonda bila je dvije milijarde kuna i to je jedan od najjačih fondova u Hrvatskoj, vrijednost pojedinačnog udjela je skoro 800 kuna. U prošloj godini Fond je ostvario dobit od 215,8 milijuna kuna, a godinu dana ranije 247,6 milijuna.



Trećina se isplaćuje izravno udjeličarima u Fondu, hrvatskim braniteljima, trećina se reinvestira u imovinu Fonda, a jedna trećina se koristi za socijalne namjene.

Ivić je izvijestio da će se u ponedjeljak vjerojatno biti prebačena i sredstva za Fond za stipendiranje djece hrvatskih branitelja, u iznosu oko 65 milijuna kuna i da će u školskoj godini 2010/2011. za školovanje djece hrvatskih branitelja biti osigurano 10527 srednjoškolskih, studentskih i postdiplomskih stipendije.

Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji od idućeg tjedna imat će na raspolaganju oko sedam milijuna kuna za socijalnu i humanitarnu djelatnost, što se najčešće koristi za jednokratne pomoći hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Isplata će se obavljati putem FINA-e, a novost je da se, uz osobnu iskaznicu, treba predočiti potvrda o OIB-u vlasnika udjela, umjesto potvrde o broju udjela kao što je bilo do sada. Pravo na isplatu dividende imaju oni članovi Fonda kojima isplata udjela ide od danas, za razliku od onih koji su prodali svoje udjele na način da im je datum isplate zaključno s 3. ožujkom ili ranije, a kojima je dividenda uključena u cijenu udjela.

Zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak tijekom 2010. Fond nije bio u mogućnosti isplatiti dividendu članovima Fonda za 2009., a rješenje je pronađeno u suradnji Ministarstva financija te Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene